Trump keményen odacsapott

Infostart
2017. május 19. 17:30
Az Egyesült Államok azt mondja, hogy nem növeli szíriai szerepvállalását azután, hogy amerikai harci gépek támadást intéztek egy kormánypárti és Irán által támogatott síita milícia harcosai ellen. Az indoklás szerint a konvoj megközelítette az amerikaikkal szövetséges erők bázisát.

Ez volt az első, hivatalosan is elismert összecsapás az Egyesült Államok és a Teherán által támogatott, a szíriai rezsim oldalán álló síita milíciák között – bár az amerikai harci gépek erőfölénye miatt

nehéz az esetet csatának beállítani.

A légicsapás a szíriai el-Tenf város közében történt. Ezt a települést – amely a Damaszkusz és Bagdad között futó főúton fekszik - Washington által támogatott kormányellenes lázadók uralják és nemrég szíriai és orosz gépek bombázták.

A főként iraki síita harcosokból álló milícia napok óta közeledett a városhoz és ennek akartak véget vetni az amerikaiak.

A légicsapás egybeesik Donald Trump elnök első külföldi útjával, amely Szaúd-Arábiába vezet. A sivatagi királyság pedig az Aszad-ellenes szíriai erők egyik legfőbb támogatója a térségben.

Szíriában a leegyszerűsítve hárompólusú konfliktusban jelenleg vesztésre áll az Iszlám Állam és a nyugat által támogatott ellenzék. A többi szembenálló félhez hasonlóan durva jogsértésekkel vádolt Aszad-kormány viszont orosz, iráni, iraki és libanoni szövetségesei segítségével megerősödött.

El-Tenf közelében közben továbbra is a CIA támogatja az ellenzéki erőket, amelyeket eredetileg az Iszlám Állam elleni harcra fegyvereztek fel, de amelyeket most már az iráni befolyás visszaszorítására használnak fel – jegyzi meg a Guardian című lap.

Egy amerikai védelmi illetékes közlése szerint „egy konvoj többszöri felszólításra sem állt meg és túl közel került a koalíciós erőkhöz el-Tenfben. Ezt követően végül csapás érte az oszlop elejét”.

Az Aszad-rezsimmel szövetséges Moszkvában az orosz védelmi államtitkár azonnal bírálta az akciót és azt mondta: annak polgári áldozatai is voltak, ami elfogadhatatlan. A szíriai kormány azt állította, hogy az ő egyik posztjukat érte támadás.

Jim Mattis amerikai védelmi miniszter másra összpontosítva közölte: az akció nem jelenti azt, hogy Washington fokozná szerepét a szíriai polgárháborúban, de mint mondta „megvédjük magunkat, ha mások agresszíven lépnek fel velünk szemben”.

Mint a Guardian megjegyzi: a harc az Irán által tervezett Teherántól Damaszkuszig tartó korridor miatt folyik. Az irániak feladták egy északabbra futó útvonal elképzelését, mert ott erős pozíciókat építettek ki a Washington által támogatott kurd milíciák. Iráni források szerint a libanoni síita Hezbollah 3000 harcosát küldték el-Tenf közelébe, hogy megtisztítsák az ellenzéki befolyástól a környéket. A korridor kiépítésével Teherán egy a Földközi-tengerig tartó útvonalat tudna uralni. Ezt sem Donald Trump amerikai elnök, sem szaúdi házigazdái nem akarják megengedni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Iránnak csapott oda Trump Szíriában
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást