Trump megkapta Pekingtől, amit hiába kért Bush és Obama

Infostart
2017. május 12. 19:35
Donald Trump elzárkózásra utaló szólamai és heves Kína-kritikája ellenére most kereskedelmi egyezményt kötött a két ország. Eszerint növekedni fog majd az élelmiszeripari árucsere, illetve bejuthatnak az amerikai pénzügyi cégek és a cseppfolyósított földgáz Kínába.

Kína végre megnyitja határait az amerikai marhahús előtt, míg a kínai hőkezelt baromfihús hamarosan bejuthat az amerikai piacra.

Emellett az Egyesült Államok engedélyezi, hogy cégei LNG gázt szállítsanak Kínába és lebontanak sok korlátozást, amely eddig fékezte a mezőgazdasági és energetikai cégek export tevékenységét és az amerikai pénzügyi cégek kínai jelenlétét – erről állapodott meg Washington és Peking egy nagyszabású kereskedelmi egyezményben.

Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter „herkulesi erőfeszítés” eredményének nevezte a megállapodást, amelyet rekordidő alatt hoztak tető alá.

„Ez több, mint amit eddig elértünk az amerikai-kínai kereskedelmi kapcsolatok történetében. Általában a kereskedelmi tárgyalások éveken át és nem tíz napig tartanak”

– mondta riportereknek.

Kommentátorok azonban figyelmeztetnek: bár az alku sok olyan kérdésre választ ad, ami miatt eddig amerikai cégek panaszkodtak, kérdés, hogy a gyakorlatban Kína mennyire engedi majd meg, hogy az amerikaiak többet exportáljanak az országba.

Fontos, hogy a valóság egybeessen a retorikával és az ígéretekkel

– jegyezte meg Scott Mulhauser, a pekingi amerikai nagykövetség volt kabinetfőnöke.

Donald Trump elnök korábban élesen bírálta Kínát, amiért az masszív, 310 milliárd dolláros kereskedelmi többletet halmozott fel Amerikával szemben. Ez többmillió amerikai állásba került – állította. Beiktatása után azonban floridai birtokán fogadta Hszi csin-Ping kínai elnököt, és a bírálatok helyett inkább méltatta vendégét.

Az új egyezmény értelmében a kínaiak amerikai cseppfolyósított gázt vásárolhatnak, és a washingtoni Energiaügyi Minisztérium már jóvá is hagyta az első, 19 milliárd köbméteres ügyletet.

Mindez jól jön Kínának, amely szeretné csökkenteni a kőszéntől való függőségét és visszafogni a légszennyezést.

Trumpnak azt is sikerült elérnie, amit a korábbi Obama és Bush-kormányzatoknak nem: azt, hogy Kína oldja fel az amerikai marhahúsexportra 2003-ban, egy akkori kergemarha-kór miatt kivetett tilalmat.

Az egyezmény értelmében elektronikus fizetési lehetőségeket ajánló amerikai cégek jutnak be a kínai és kínai bankok jutnak be az amerikai piacra.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Trump megkapta Pekingtől, amit hiába kért Bush és Obama
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást