Sorra fordítanak hátat külföldi harcosai az Iszlám Államnak

Infostart
2017. április 27. 21:00
Egyre több nyugatról érkezett harcosa hagyja ott az Iszlám Államot, néhányan a török határon adták meg magukat.

Miközben az iraki erők még mindig Moszult, a dzsihadista „kalifátus” második városát ostromolják és csak készülődik a „főváros”, Rakka elleni offenzíva, egyre több külföldi hagyja ott az Iszlám Állam sorait.

A Guardian című lap például kiderítette, hogyan adta meg magát a török határon két brit és egy amerikai és néhány családtagjuk, akik az Iszlám Állam területéről érkeztek.

A ciprusi görög gyökerekkel rendelkező Stefan Aristidou eredetileg Londonból utazott Szíriába feleségével együtt. Kary Paul Kleman pedig - aki szintén áttért az iszlám hitre – Floridát hagyta maga mögött.

Rajtuk kívül még több tucat külföldi próbált kijutni Szíriából, miközben úgy tűnik, hogy a koalíciós támadások nyomása alatt az Iszlám Állam egyre nehezebben tudja megtartani területeit.

A brit állampolgárságú Aristidou azt mondta, hogy „nem harcolni” ment Szíriába, de elismerte, hogy Rakkában és a másik, sokáig dzsihadista uralom alatt lévő, városban El-Babban is megfordult.

A Guardian szerint török ügyészek 7 és 15 év közötti börtönbüntetést kértek a britre és az amerikaira.

Ha a sokáig eltűntnek tartott londoni fiatalembert kiadják Nagy-Britanniának, akkor további vádakra és akár életfogytiglani börtönre számíthat.

Közben a válása után muszlim hitre tért amerikai, Paul Kleman családja azt mondja: szíriai feleségével és gyerekeivel azért utazott Dubajból a háború sújtotta országba, hogy humanitárius segítséget nyújtson. Ez azonban már 2015-ben történt.

A család szerint Kleman rájött, hogy „becsapták” és családja kapcsolatba lépett a törökországi amerikai nagykövetséggel, hogy segítsenek neki távozni.

Egyelőre nem tudni, hogy valójában mi motiválta, de a Guardian azt írja, hogy

az Iszlám Államon belüli források megerősítették: külföldi szimpatizánsaik az utóbbi időben egyre inkább hátat fordítanak a dzsihadistáknak.

Török és európai illetékesek azt mondják, sokan léptek kapcsolatba országaik nagykövetségeivel, hogy haza akarnak térni. Mások viszont azért akarnak Európába jutni, hogy terroristaként folytassák a háborút.

Hírszerző ügynökségek szerint az Iszlám Állam „külföldi műveleti szárnya” számos brit, francia, belga és ausztrál állampolgárból áll. Úgy tudják,  2014 és 2016 között legkevesebb 250, a dzsihadista ideológiához ragaszkodó külföldit csempésztek vissza Európába – a legtöbbször Törökország érintésével.

Azt követően, hogy a törökök is elszánták magukat az Iszlám Állam elleni harcra, megszigorították a határellenőrzést és több radikálist is elfogtak.

Az amerikai kormány becslése szerint 30 ezer külföldi ment Szíriába, hogy a dzsihadisták oldalán harcoljon, de közülük 25 ezren már meghalhattak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Sorra fordítanak hátat külföldi harcosai az Iszlám Államnak
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást