Válsághelyzettől tartanak Szlovákiában

Infostart
2017. március 22. 07:30
Kilenc éve nem látott minimumra csökkent a munkanélküliség Szlovákiában. Ennek ellenére Robert Fico miniszterelnök azt mondja, a szakképzett munkaerő hiánya manapság ugyanolyan válsághelyzetet idéz elő, mint amilyet a nagymértékű munkanélküliség 2010-2011-ben okozott.

Kedvezően alakul a munkanélküliség aránya Szlovákiában, amely az év elején kilenc éves minimumra csökkent. A statisztikai hivatal adatai szerint az állástalanok aránya jelenleg 8,5 százalékot tesz ki az országban. Ján Richter szlovák munkaügyi miniszter arról tájékoztatott, hogy kialakult minden valós feltétele a munkanélküliség csökkentésének és a foglalkoztatottság növelésének az elkövetkező időszakban.

A Szlovák Munkaügyi, Szociális és Családügyi Központ új projekteket indít a foglalkoztatottság támogatására. Az első projekt a tartósan munkanélküliek munkapiacra helyezésére irányul, kihasználva a foglalkoztatottság nem állami jellegű szolgáltatásait. A második projekt a kevésbé fejlett járások, mint például a gömöri és a nógrádi régió támogatását célozza meg. Erre a projektre 50 millió eurót különített el a kormány. A további projektek által szociális intézményekben és vállalatokban jönnek létre új munkahelyek, ezeket vállalkozók és az önkormányzatok hozhatják létre. Szintén a munkahelyek létrehozását hivatott támogatni az utazási támogatás is.

A munkaügyi miniszter tájékoztatása szerint a 29 év alatti nyilvántartott állástalanok száma 67 500 fő, a 40 év alattiak száma pedig 132 500. „Ez az a korosztály, amelynek készen kellene állnia arra, hogy újból visszatérjen a munkaerőpiacra. Elsősorban ezekkel az emberekkel fogunk dolgozni” – szögezte le a szlovák munkaügyi tárcavezető.

Robert Fico miniszterelnök örömtelinek tartja, hogy növekszik a foglalkoztatottság, mindemellett arra a problémára is felhívta a figyelmet, melyet a szakképzett munkaerő hiánya okoz Szlovákiában. „A szakképzett munkaerő hiánya ma olyan válsághelyzetet teremt, mint amilyen a magas munkanélküliség aránya volt 2010-2011-ben” – fejtette ki a miniszterelnök.

 Szlovákiában jelenleg hozzávetőleg 50 ezer szabad munkahely van, ám ennek ellenére sok szerb vendégmunkás dolgozik az országban. Robert Fico attól tart, rövid időn belül hatalmas nyomásgyakorlás mutatkozik majd a külföldi munkaerő behozatalára. „Ha körülnéznek a Nyitrán épülő vagy a nagyszombati, már meglévő autógyár környéki településeken, az ott élő emberek elmondják, milyen panaszok merülnek fel az ott dolgozó szerb vendégmunkásokkal szemben” – mondta Robert Fico.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kilenc éve nem látott minimumra csökkent a munkanélküliség Szlovákiában
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást