Donald Tusk tényleg rezsimváltást akar kiprovokálni?

Infostart
2017. március 9. 17:16
"Meg akarja dönteni a kormányt" és ezért ellenzik újraválasztását - bizarr szembenállás alakult ki Donald Tusk, az Európai Tanács lengyel elnöke, és a lengyel kormány között.

Az Európai Tanács lengyel elnöke rezsimváltást akar kiprovokálni hazájában - ezzel vádolja Donald Tuskot a lengyel kormány. A megállapítás Beata Szydlo miniszterelnöknek a több 27 EU-tagállam vezetőihez írt levelében volt olvasható.

Az uniós kormány- és államfők csütörtökön ülnek össze, hogy döntsenek arról: újraválasszák-e Tuskot az őket összefogó Európai Tanács élére.

Tuskot támogatja a legtöbb tagállam, de kérdés, hogy az ellene szavazó Lengyelország talál-e maga mellé szövetségest, például Magyarországot?

Kommentátorok eddig arra számítottak, hogy a korábbi lengyel miniszterelnök Tuskot simán újraválasztják. Ez azért is valószínű volt, mert egyetlen kihívója egy szintén lengyel Európai Parlamenti képviselő, akinek kevés kormányzati tapasztalata van.

Elszakadt a cérna

A kormányzó Lengyel Jog és Igazságosság Pártnál decemberben szakadt el a cérna, amikor azzal vádolták meg Tuskot, hogy pártatlanságát feladva, a parlamenti tiltakozóakciót tartó lengyel ellenzéket támogatta. „Ez már puccskísérlettel ér fel” – közölte a kormánypárt.

Tusk „brutálisan túllépte európai jogkörét azzal, hogy „beavatkozott a lengyel belpolitikába és a kormány nem parlamenti módszerekkel történő elmozdítását támogatta” – írta az európai elit elé tárt levelében Szydlo.

Decemberben, amikor a tévéközvetítési vita miatt az ellenzéki képviselők blokkolták a bejutást a parlamenti ülésterembe,

a kormány egy másik teremben, nélkülük fogadta el a költségvetést.

Tusk akkor azzal vádolta meg Varsót, hogy az „aláásta a demokrácia európai modelljét”.

A mostani voksolásról írva az FT megjegyzi, hogy bár Orbán Viktor magyar és Theresa May brit miniszterelnök is a nyilvánosság előtt méltatta Tuskot, egyikük sem volt hajlandó megmondani, hogyan szavaz majd.

Mindeközben Hollande francia elnök és Merkel német kancellár kiállt mellette.

Az Európai Tanács elnökének megválasztási procedúrája viszonylag szabadon értelmezhető, így előfordulhat az is, hogy valaki vagy valakik új nevekkel állnak elő. „Ekkor váratlan fordulatot vehet a vita” – mondta egy európai diplomata. Egyelőre azonban továbbra is Tusk a fő esélyes a posztra.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Saját országa akarja elkaszálni Donald Tuskot?
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást