Elstartolt Kína leghosszabb űrmisszója

Infostart
2016. október 17. 21:47
Eddigi leghosszabb űrmisszióját indította el Kína, amikor hétfőn reggel két űrhajóst lőtt fel, akik elsőként dolgozhatnak majd az ország új űrállomásán. Kína ezzel jelezte, hogy ugyanolyan űr-nagyhatalom kíván lenni, mint az Egyesült Államok és Oroszország.

A Gravitáció című hollywoodi film néhány éve megjósolta, most kezd valóra válni – Kína hatalmas léptekkel próbálja beérni az űrkutatásban eddig vezető Amerikát és Oroszországot.

Hétfő reggel indították útnak a Sencsou-11 űrhajót, fedélzetén azzal a két taikonautával – így hívják a kínaiak saját űrhajósaikat – akik rekordtávot, 30 napot töltenek majd az új kínai űrállomáson, a Tienkung 2-n.

„A mostani misszió igazi jelentősége az, hogy ez az utolsó tesztrepülés, azelőtt, hogy pályára állítanák nagy űrállomásukat. Ez a főpróba” – mondta Morris Jones ausztrál űrkutatási szakértő a Financial Times-nak.

Kína azt tervezi, hogy két év múlva állítja üzembe eddigi legnagyobb űrállomását, amit nem túl fantáziadúsan Kínai Űrállomásnak neveznek majd. 2018-ban küldik fel az első modult és négy évvel később fejezik be az „építkezést” a földkörüli pályán.

Az új komplexumon már jóval hosszabb időt töltenek majd el a taikonauták, így a mostani, egy hónapos küldetés már az erre való felkészülés jegyében zajlik.

A Sencsou-11-en utazó Csing Hajpeng és Csen Tung lesznek az első kínai űrhajósok, akik növényeket termesztenek majd az űrben. Azt kutatják majd, hogyan lehet szinte önellátóvá tenni a hosszú űrmissziókat.

Mint az FT megjegyzi, a kínaiak a Földön már sikeres kísérleteket folytattak le: heteken át éltek konténerekbe zárt emberek az ott megtermelt növényi alapú táplálékon.

Szakértők megjegyzik, hogy a kínai missziónak ugyanakkor katonai vonatkozása is lesz, például annak a műholdnak a működését vizsgálják majd, amellyel lehallgatásokat lehet folytatni.

Kína 42 évvel lemaradva kapcsolódott be az űr meghódításába, de rohamléptekkel próbálja beérni az oroszokat és az amerikaiakat. Beszédes az is, hogy történelmi nevet kapott hordozórakétájuk, a „Hosszú menetelés”.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
161017 KUL1 1015 Szvetnik - Kína eddigi leghosszabb űrmisszója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást