Hillary magabiztos és lelkesítő beszédben kínált alternatívát Trump ellen

Infostart
2016. július 29. 08:04
Philadelphiában Hillary Clinton elnökjelölt beszédével zárult az amerikai Demokrata Párt jelöltállító konvenciója. Barack Obama elnök korábban azt mondta: nyugodtan adná át neki a stafétabotot. Kommentátorok ugyanakkor megjegyzik: sok választó kételkedik Clinton szavahihetőségében.

Lánya, Chelsea vezette fel, a celebek sorában Katy Perry énekesnő osztotta meg a közönséggel, hogy rá szavaz. Az sármos hangú hollywoodi veterán, Morgan Freeman pedig egy rövidfilmben mesélt róla.

Miután a republikánus ellenfelet, Donalt Trumpot ostorozó felszólalók szőnyegbombázása előkészítette a terepet, a philadelphiai aréna Hillary Clintoné, az Egyesült Államok első női elnökjelöltjéé volt.

Clinton szenátor, – miközben pontot tett a a nagy politikai show-ra és hivatalosan is elfogadta az elnökjelöltséget – arra figyelmeztette Amerikát: ismét nagy megmérettetés előtt áll és csak az összefogás segíthet. Ha volt szó, amit a legtöbbet használt, akkor az „együtt” volt.

„Hatalmas erők akarnak széthúzni bennünket. Megingott a bizalom, meglazultak a kötelékek. Rajtunk múlik: ha összefogunk, akkor közösen felemelkedhetünk... Donald Trump azt akarja, hogy féljünk egymástól. Nem falat építünk, hanem egy olyan gazdaságot, ahol aki akar állást, az szerezhet magának. Befogadjuk a bevándorlókat, akik már most hozzájárulnak a gazdasághoz” – mondta.

Clinton külön megszólította riválisát, Bernie Sanderst és azt mondta híveinek: magáénak vallja az ő harcukat.

„Hatalmat adunk minden amerikainak, hogy jobban élhessnek. Elnökként fő küldetésem az lesz, hogy több lehetőséget, több jó állást, emelkedő fizetéseket teremtsek, itt az Egyesült Államokban” – ígérte.

A Demokata konvenció csütörtöki zárónapján színészek, sportolók, tiszteletesek, rendőrök és kampányoltak mellette – Kareem Abdul Jabbar legendás kosárlabdázó például az Amerikáért harcoló muszlim katonákra emlékezett.

Egy fiatal elesett tiszt szülei nagy tapsot kaptak, amikor azt mondták: amerikai muszlim hazafiak. Az apa az amerikai alkotmányt lobogtatva feltette a kérdést: vajon Donald Trump olvasta-e az egyenlőségről szóló passzust, mert szívesen odaadja neki.

Kiállt a pulpitusra több katona közt John Allen, a tengerészgyalogság volt tábornoka és afganisztáni parancsok, aki beszédét megszakítva elkezdte standálni: USA, USA – azaz Amerika, Amerika – ezzel mintegy jelezve, hogy nemcsak a republikánusok hazafiak.

„Hillary Clinton lesz a legjobb főparancsnok” – mondta érces hangon ujját a magasba emelve – „kiállunk a szövetségeseink mellett, ellenállunk a zsarnokságnak és legyőzzük a gonoszt” – tette hozzá.

Clinton történelmi jelölése ellenére azonban támogatottsága korántsem garantált a választók között. Kalifornia Bernie Sanders-párti demokrata küldöttei például a Hillary feliratokon átfestettek pár betűt. Az eredmény „liar” azaz hazug lett.

A hónap elején pedig a Washington Post arról írt: az amerikaiak kétharmarmada nem tartja szavahihetőnek, mivel az FBI-szerint félrebeszélt arról, hogy külügyminiszterként miért magán-szerverén keresztül küldött bizalmas emaileket és hogy ezeket valóban titkosította-e.

A BBC riporterének egy philadelphiai rendőr pedig így fogalmazta meg az elnökválasztás dilemmáját: egy bohóc és egy boszorkány között választhatunk.

A philadelphiai küldöttek viszont egy magabiztos, közvetlen, barátságos és inspiráló Hillaryt láttak – kérdés, hogy a választókat is meggyőzi-e november 8-án.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hillary magabiztos és lelkesítő beszédben kínált alternatívát Trump ellen
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást