Atlanti Tanács: "az oroszok egy éjszaka alatt lerohannák Lengyelországot"

Infostart
2016. július 28. 12:18
Oroszország gond nélkül lerohanhatná Lengyelországot, amikor a NATO-államok máshová figyelnek – ezt állította a héten a befolyásos Atlanti Tanács. A Kelet és Nyugat közötti hidegháborús hangulat újabb megnyilvánulását elutasították Moszkvában.

„Egy éjszaka alatt” letámadhatja Lengyelországot az orosz hadsereg – írta elemzésében az amerikai székhelyű Atlanti Tanács nevű kutatóintézet.

Az anyag szerint „úgy tűnik, hogy Moszkva jelenleg nem akarja ezt megvalósítani, de gyorsan képes lenne találni bármilyen indokot, amely illeszkedik propaganda-forgatókönyvébe”.

NATO-elemzők és volt parancsnokok már hónapok óta arra figyelmeztetnek, hogy a szövetség nem lenne képes feltartóztatni az orosz erőket, ha azok be akarnák venni a balti államokat vagy le akarnák rohanni Lengyelországot.

Moszkvában mindezt találgatásnak minősítették – Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő úgy fogalmazott: „agyatlan emberek pszeudo-elemzéséről” van szó.

Alexander Grusko, Moszkva NATO-nagykövete pedig júniusban abszurdnak nevezte a hasonló vádakat. „Egy nemlétező problémáról tárgyalnak... nincs terv Lengyelország megtámadására” – idézte szavait a Newsweek.

Ugyan Szergej Lavrov külügyminiszter is azt állította, hogy hazája „soha nem támadna meg egy NATO-tagállamot”, orosz védelmi illetékesek azt mondják: ha Lengyelországba amerikai rakétákat telepítenek, akkor azzal az ország „célponttá teszi magát”.

Az Atlanti Tanács elmélete szerint még ha Moszkvának nincsenek is most ellenséges szándékai „ez egyik percről a másikra megváltozhat”.

„Az invázió idejét nem lehet megjósolni, akkor támadhatnak, amikor a NATO és Európa figyelmét leköti egy másik válság”. A támadás egy reakció lehet még arra, hogy „félreértelmezik a NATO tevékenységét”.

A Newsweek korábban megjegyezte, hogy az európaiak inkább el vannak foglalva a migráns-válsággal, mint az állítólagos orosz fenyegetéssel. A „NATO-tevékenység” pedig az orosz határok közélébe mozgatott erőkre utalhat, amit az orosz oldalon is csapaterősítések és hadgyakorlatok kísérnek.

Az Atlanti Tanács elemzői szerint egy ilyen orosz hadgyakorlat csaphat át például „éles” hadműveletbe.

Az amerikai kutatók szerint ez ellen a NATO-tagállamok fegyverarzenáljának fejlesztésével kell fellépni. Egy másik ötlet az, hogy „találják meg a módját, hogy kevesebb katonakorú fiatal férfi hagyja el hazáját, hogy külföldön keressen munkát” – azaz, kevesebb kelet-európai legyen nyugaton boldogulni vágyó migráns.

Júniusban a NATO ukrán területen, a lengyel határ közelében tartott nagyszabású hadgyakorlatot 2000 katona részvételével.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Atlanti Tanács: "az oroszok egy éjszaka alatt lerohannák Lengyelországot"
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást