Kudarcot vallott a kongói békefenntartás

Infostart
2009. november 26. 21:00
Gyakorlatilag kudarcot vallott az ENSZ kongói béketeremtő akciója, mivel egy kiszivárgott belső jelentés azt írja, hogy nem sikerült lefegyverezni a Ruandából beszivárgott hutu lázadókat. A világszervezet ezért nemzetközi összefogást sürget a fegyveresek pénzforrásainak elzárására.

Menekülő civilek, a mészárlásokat múltbéli sérelmeikkel okoló milíciák, évek alatt milliónyi halott: ez a Kongói Demokratikus Köztársaságban máig dúló háború eredménye.

A konfliktus mára a hatalmas ország keleti határvidékére tevődött át, és az ENSZ évek óta próbál békét teremteni - de, mint egy most kiszivárgott belső jelentés elismeri - sikertelenül.

A 93 oldalas anyag szerint sem katonailag, sem politikailag nem sikerült felszámolni a szomszédos Ruandából érkezett hutu szervezetet, az FDLR-t. Sőt, a nemzetközi beavatkozás még pénzhez is juttathatja a lázadókat, akik a hírügynökségek által látott anyag szerint a helyi ásványi kincsek "korrupt nemzetközi kereskedelméből" szerzik vagyonukat.

A milícia a ruandai népirtás után a szomszédba menekült hutukból állt össze. Vezetői indították 1994-ben a vérengzéseket, amelyekben 800 ezer tuszit és mérsékelt hutu lakost gyilkoltak halomra.

Az ENSZ-jelentés a kongói hadsereget is hibáztatja, amelyet korrupcióval vádol, emellett azt írja: a hutu milíciák közvetítőkön át évente több millió dollár értékű aranyat csempésznek Dubajba. A jelentést hat hónapon át készítette a Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár által felkért szakértői csoport a Biztonsági Tanács részére.

Az anyag szerint a hutuknak sikerült nemzetközi hálózatot kiépíteni - például az európai országokban élő diaszpórában és az Egyesült Államokban, és szimpatizánsaik vannak a katolikus segélyügynökségeknél is. Annak ellenére, hogy az utóbbi időben Európában a népirtás felételezett felelősei közül letartóztattak néhányat, az ENSZ jelentés azt írja: a milíciák vezetői európai otthonuk biztonságából irányítják csapataikat. Megemlíti például Ignance Murwanasjaka Németországban élő parancsnokot, akinek 240 telefonhívását azonosították. A kongói parancsnokok 25 európai és amerikai kapcsolatukkal folytattak beszélgetéseket - írja az ENSZ-anyag.

A kongói hadsereg tavaszi offenzívája óta falvakat égettek fel, és ismét több ezer ember vált földönfutóvá. Egyes korrupt tisztek pedig fegyvereket adtak el a hutu milíciának. Kongói hivatalos adatok szerint az országból évente mindössze néhány kiló aranyat exportálnak, valójában azonban 40 tonnát visznek ki, ami több mint egymilliárd dollárt ér.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást