Nyitókép: Unsplash

Új módszer, amellyel 7 évvel meghosszabbítható egy mobiltelefon élete

Infostart
2024. október 28. 05:44
A mobiltelefonok jelentős részét azért kell kidobni, mert már nem fogadja el a szoftveres frissítéseket. Erre találtak most megoldást, ezzel is elősegítve a fenntarthatóságot.

Waseem Mirza színész és műsorvezető esete jól példázza ezt a problémát. Bár 2016-ban vásárolt Samsung telefonja még kifogástalanul működött, a biztonsági frissítések hiánya miatt kénytelen volt lecserélni azt. Mirza szerint a gyártó szinte kényszerítette a frissítésre - írta a BBC a lapján a penzcentrum.hu.

Ez azért baj, mert környezetvédelmi szempontból előnyös, ha a felhasználók minél hosszabb ideig tudják használni készülékeiket.

Erre kínál megoldást egy új operációs rendszer, amely az Android ingyenes változataként meghosszabbítja a frissítéseket már nem kapó készülékek élettartamát. Gaël Duval, az /e/OS alapítója és fejlesztője elmondta:

"Olyan készülékek számára tesszük elérhetővé a frissítéseket, amelyeket a gyártóik már régóta nem támogatnak."

A nagy gyártók is reagálnak erre a trendre. A Samsung például az idei Galaxy S24 telefonok esetében hét évre hosszabbította meg a támogatást, ami megegyezik a Google Pixel készülékekre tett ígéretével. Az Apple az iPhone 16-ot legalább még öt évig támogatja.

A szakértők szerint itt az ideje, hogy a szoftveripar komolyan vegye a fenntarthatóság kérdését, mivel ez az egyik olyan terület, ahol viszonylag könnyen lehet változásokat elérni.