Nyitókép: Getty Images

Nincs többé ráncos bőr - állítja egy nemzetközi kutatócsoport

Infostart
2024. október 19. 13:11
Az emberi bőr kialakulásának titkait tárták fel kutatók, ami az öregedés elleni küzdelemben és a transzplantációs eljárásokban is áttörést hozhat.

Egy nemzetközi kutatócsoport jelentős előrelépést ért el az emberi bőr kialakulásának megértésében. A tudósok nem csak feltárták, hogyan jön létre a bőr őssejtekből, de kis mennyiségben laboratóriumban is sikerült bőrt előállítaniuk - írja a BBC tudósítása alapján a Portfolio. Ez a felfedezés új távlatokat nyithat az öregedés folyamatának lassításában, a mesterséges bőr transzplantációs célú előállításában, valamint a hegesedés megelőzésében.

A kutatás a Human Cell Atlas projekt keretében zajlott, Muzlifah Haniffa professzor, a projekt egyik vezetője elmondta: "Ha manipulálni tudjuk a bőrt és meg tudjuk akadályozni az öregedést, kevesebb ráncunk lesz. Ha megértjük, hogyan változnak a sejtek a kezdeti fejlődésüktől a felnőttkori öregedésig, akkor jöhetnek az olyan kérdések is, mint: Hogyan fiatalíthatom meg a szerveket, hogyan tehetem fiatalabbá a szívet,

hogyan tehetem fiatalabbá a bőrt?"

A kutatók azonosították azokat a géneket, amelyek a magzati fejlődés során bekapcsolódnak és irányítják a bőr kialakulását.