Nyitókép: Photographer, Basak Gurbuz Derma/Getty Images

Rémisztő dolog előjele lehet a hallásromlás

Infostart
2024. október 17. 03:30
Az Oxfordi Egyetem kutatása szerint a halláskárosodás akár a demencia kialakulásának magasabb kockázatát is jelezheti.

A Science Alert beszámolója szerint egy 2021-ben készült, több mint 82 ezer 60 év feletti ember bevonásával elvégzett vizsgálat arra jutott, hogy azoknál, akik korábban nehezebben értették meg a beszédet egy zajos környezetben, nagyobb volt a demencia kialakulásának kockázata - írja a hvg.hu. A tanulmányt az Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association című tudományos lapban publikálták.

A tudomány 2017-ben a halláskárosodást a dohányzás és a fizikai inaktivitás mellett a demencia kilenc fő, módosítható kockázati tényezője közé sorolta - írja a lap. Ezt a mérföldkőnek számító Lancet-jelentést 2020-ban további három tényezővel toldották meg, így a számuk 12-re emelkedett. 2024-ben a harmadik frissítés is befutott a jelentéshez további két kockázati tényezővel, így összesen már 14-gyel lehet számolni.

A fontos kulcsszó ezekben a "módosítható", mivel ezek a tényezők az életmód és az abból fakadó általános egészségi állapot olyan elemei, amelyekért tehet az ember,

így ha valaki egészségesebben él, azzal jó eséllyel csökkenti a demencia kialakulásának kockázatát.

A több mint 82 ezer tesztalanynál első körben felmérték, hogy mennyire hallják zajban a beszédet, majd hosszú éveken át figyelték azt, hogy kinek hogyan alakul az egészségi állapota. 11 évvel később 1285 embernél alakult ki a demencia. Thomas Littlejohns, a tanulmány szerzője szerint azoknál, akik a teszten rosszul teljesítettek, a demencia kialakulásának kockázata majdnem kétszer olyan magas volt, mint azoknak, akiknek nem volt gondjuk a hallásukkal - írja a lap.

A Science Alert tudományos lap szerint nem ez volt az első, hogy a demencia kialakulása és a hallásproblémák között összefüggést találtak a kutatók. Ausztráliában és Tajvanon is végeztek hasonló vizsgálatot, ahol szintén megállapították az összefüggést.

A kutatók hangsúlyozzák, mivel az élettani háttér nem ismert, ezért ok-okozati összefüggést nem lehet megállapítani a hallásprobléma és a demencia kialakulása között, ugyanakkor egyre inkább úgy tűnik, a kettőnek köze van egymáshoz.