Nyitókép: Unsplash

A tudósok figyelmeztetnek: a prémtenyésztés lehet egy következő járvány forrása

Infostart
2024. október 15. 05:45
Egy nemzetközi kutatócsoport felhívta rá a figyelmet, hogy egyre elterjedtebbek az emberre is átterjedő vírusok azokon a farmokon, ahol a prémjükért tenyésztenek állatokat, például rókákat, nyestkutyákat, nyérceket.

Zoonózisnak hívják az olyan fertőző betegségeket, amelyek képesek átterjedni az állatokról az emberekre. Ennek egy fajtájára figyelt fel egy nemzetközi kutatócsoport, miután tüzetesen áttekintették a kínai prémes állatok által hordozott vírusokról készült egyik legnagyobb tanulmányt - írja a Nature magazin cikke nyomán a hvg.hu.

A kutatók gyanítják egy ideje, hogy ezek az állatok olyan vírusok hordozói, amelyek az emberekhez is eljuthatnak, és a mostani elemzés arra is rámutat, hogy

az ilyen vírusok sokfélesége jóval nagyobb, mint ahogyan azt feltételezték.

A kutatók közel 500, 2021 és 2024 között elhullott állat tüdő- és bélszövetéből vettek mintákat. Ezek közül 164 négy (nyérc, vörös róka, sarki róka, nyestkutya) kizárólag a prémje miatt tenyésztett fajból származott. Az egyedek túlnyomórészt az északkelet-kínai intenzív tenyésztési létesítményekből származtak, a többiek tenyésztett és vadon élő állatok voltak, amelyeket prémek, élelmiszerek és hagyományos orvoslás céljából tenyésztettek, és szélesebb körben elterjedtek Kelet-Kínában.

A DNS és RNS szekvenálás során rengeteg vírust találtak a tudósok, összesen 125-öt, köztük három influenzavírust és koronavírust. Ezek közül 36 volt olyan, amit még sosem azonosítottak állatokban. A lap hozzáteszi, ami talán még ijesztőbb, hogy a nyércekben egy HKU5-szerű koronavírusra is ráleltek, ami eddig csak a denevérekben azonosított vírusokhoz kapcsolódik.

Ezzel bizonyítékot találtak arra, hogy a prémtenyésztés fő útvonalként működhet a vadon élő állatokban megbúvó vírusok számára, hogy eljussanak az emberekhez.

Összesen körülbelül három tucat vírust minősítettek veszélyesnek a kutatók, mert képesek fajok között is terjedni. A nyestkutyák és a nyércek tízet-tízet hordoztak ezekből a magas kockázatú vírusokból. A kutatás eredményeit még epidemiológiai tanulmányokkal is alá kel támasztani, hogy felmérhető legyen, mennyire elterjedtek ezek a vírusok, továbbá laboratóriumi fertőzési vizsgálatokkal is ellenőrizni kell, hogy emberre is veszélyesek-e eme kórokozók.

A kutatók azonban már most is úgy gondolják, hogy még e bizonyítékok nélkül is az állatiparban van a legnagyobb kockázata annak, hogy új kórokozók jelenjenek meg az emberekben - írják.

Azt javasolják, hogy a divatipar tegye kötelezővé a műszőrmére való átállást, vagy javítsanak a szőrmekereskedelem szabályozásán és felügyeletén.

Ez olyan intézkedéseket is magában foglal, mint az állatok karanténja, a túlzsúfoltság csökkentése, a ketrecek tisztítására és a takarmány beszerzésére vonatkozó szabályok, valamint a hulladékkezelés.

Hozzáteszik, bár a mostani tanulmány kínai adatokon alapult, fellélegezni nincs okunk, és nem csupán a vírusok határokat nem ismerő természete miatt, hanem azért sem, miután Európában is rengeteg prémtenyésztő farm található. Míg 2016-ban a kínai gazdaságok 26,16 millió nyércbőrt termeltek, az európaiak 39,05 milliót. Igaz, egyre több ország tiltja be kontinensünkön a prémtenyésztést.