Nyitókép: Facebook/Egyiptom Turisztikai és Régiségügyi Minisztériuma

Négyezer éves, különleges sírkamrát tártak fel Egyiptomban

Infostart
2024. október 4. 04:34
A 15 méter mélyen lévő helyiségben egy ókori egyiptomi kormányzó lányának két díszes fakoporsójára bukkantak, amelyekre a túlvilágra vezető utazás menetét írták rá annak idején.

Négyezer éves sírkamrát, és benne két díszes szarkofágot fedeztek fel régészek Egyiptomban – írja a 24.hu az egyiptomi Turisztikai és Régiségügyi Minisztérium Facebook-bejegyzése alapján.

A helyiséget egy Dzsefaihapi nevű hivatalnok sírján belül találták meg, aki Aszjút kormányzója volt I. Szenuszert fáraó uralkodása alatt. Halálát követően Dzsefaihapit egy hatalmas, kőbe vájt komplexumban helyezték örök nyugalomra. A régészek itt tárták fel a kormányzó lányának, Edinek a sírkamráját.

A 15 méter mélyen lévő helyiségben két díszes fakoporsóra bukkantak, amelyekre a túlvilágra vezető utazás menetét írták rá annak idején.

A kisebb, 2,3 méter hosszú koporsó a nagyobb, 2,6 méteresbe volt belehelyezve.

Edi maradványait nem találták meg a szarkofágjában, aminek az lehet az oka, hogy sírrablók kifosztották a kamrát, majd eltávolították a múmiát és szétzúzták a szerveket tároló kanópuszedényeket. A kormányzó lányának koponyáját és néhány másik csontját viszont megtalálták, így sokat megtudtak Edi életéről a régészek. A vizsgálatok eredményei alapján megállapították, hogy Edi 40 éves kora előtt halt meg, és egy veleszületett lábdeformitással küzdött egész életében.