Nyitókép: Pixabay

Egy második aszteroida is becsapódott, amikor a dinoszauruszok kipusztultak

Infostart
2024. október 4. 22:25
Afrika partjainál bukkantak egy 8,5 kilométer széles kráterre, ami a mérések alapján 66 millió évvel ezelőtt keletkezett. Épp akkor, amikor a dinoszauruszok kipusztultak.

A tudomány jelenlegi állása szerint a dinoszauruszok kipusztulását egy aszteroida okozta, ami 66 millió évvel ezelőtt csapódott a Föld felszínébe. A Chicxulub-kráter nyomai a mexikói Yucatán-félszigeten, illetve annak közelében, a tengeraljzaton maradtak fenn, átmérője 170 km.

Egy friss kutatási eredmény szerint azonban a kataklizma nem egy, hanem két aszteroidának volt köszönhető.

A skót Heriot-Watt Egyetem tudósai a Guinea melletti tengerfenék felmérése során egy igen érdekes képződményre bukkantak. Az afrikai partoknál egy 8,5 kilométer széles mélyedést térképezett fel csapatával együtt, aminek kora a mérések alapján 66 millió év – vagyis nagyjából egyszerre csapódott be az észak-amerikai partoknál becsapódott aszteroidával - írja a hvg.hu.

A vizsgálat eredményét a Communications Earth & Environment című tudományos folyóiratban tették közzé.

Egy 2021-ben publikált tanulmány szerint az észak-amerikai aszteroida valamikor tavasszal csapódhatott a Földbe, de bármilyen más évszakban is halálos lett volna: az ütközés ereje 100 millió megatonnás lehetett.

Ennek hatása pusztító volt: több kilométer magas szökőár keletkezett utána, port, kormot és ként juttatott a légkörbe, ami az ősi élet 75 százalékát törölte el a Földről.