Nyitókép: Pixabay

Mérföldkő a Hold meghódításában

Infostart
2024. október 2. 06:13
A NASA már dolgozik egy, a Földéhez hasonló, de attól független Hold-időzónarendszer kialakításán.

Maga az amerikai űrügynökség jelentette be, hogy saját időzónát kap a Hold - írja a Telex. A tervek szerint az ott kialakított ökoszisztéma mintájára később akár a Naprendszer további részeire is kiterjesztenék a módszert.

Mint írják, a feladat nem egyszerű, ugyanis a Föld és a Hold közötti gravitációs különbségek befolyásolják az idő mérését. A Földön atomórákat használunk, viszont a Hold gyengébb gravitációja miatt az órák naponta 56 mikroszekundummal gyorsabban járnak.

Egy mikroszekundum a másodperc milliomod része, ami bár elképesztően kevésnek tűnik, idővel viszont ezek összeadódnak, ami jelentős navigációs és küldetés-szinkronizációs problémákat okozhat.

A Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet (NIST) kutatói egy olyan holdi időkeretet javasoltak, amely a földi UTC-hez hasonlóan működne. Ez biztosítaná, hogy az összes holdi óra szinkronizálva legyen, hogy a Holdon mindenki ugyanabban az ütemtervben dolgozzon - írja a lap. A terv szerint jó néhány atomórát kellene elhelyezni a Hold felszínén és Föld körüli pályán, amelyek függetlenül működnek a földi rendszerektől, de továbbra is köthetők lennének az UTC-hez.

A fejlesztés egyik vezetője, Ben Ashman elmondta, a kereskedelmi célú űripar fejlődésével egyre nagyobb szükség van az idő szabványosítására, a jövőben ez lesz a záloga a kutatások fenntartható és rugalmas működésének.