Nyitókép: ELKH

Csupa rossz hír a most kezdődő poloskainvázió kapcsán - nincs mit tennünk

Infostart
2024. szeptember 27. 10:24
Természetes ellenség nincs, az elrakott gyümölcseink, zöldségeink komoly veszélyben vannak.

Itt az ősz, jönnek a kiirthatatlan poloskák, a hazánkban nem őshonos, zöld vándorpoloska és a barnás márványpoloska egyaránt, készülhetnek a lakók, a pihenők, de az agráriumban dolgozók is.

Torma Attila biológus, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa, poloskaszakértő a 24.hu portálnak elmondta, a vándorpoloska Kelet-Afrikából érkezett mintegy húsz éve, tisztázatlan, hogy emberi tevékenység által, vagy természetes úton jutott-e el idáig. Az ázsiai "rokon" első hivatalos észlelése 2013-ban történt, az utazás és a kereskedelem a "tettes". Mindkét faj gyorsan és megállíthatatlanul terjed, a vándorpoloska pedig már az élelmiszerben is kárt tesz; az ázsiai márványpoloska egyelőre a városokban és azok környékén éldegél. Egyelőre...

Természetes ellenségeik nincsenek igazán, ha jönne egy kemény tél, az parancsolhatna nekik megálljt.

S mivel hosszan volt meleg, immár két generációssá váltak a poloskák, vagyis az újonnan születettek a "szülőkkel" együtt vannak jelen, és mindkét generáció képes szaporodni.

A poloskainvázió kezdete szeptember vége, október eleje, mivel most hűl a levegő, a rovarok keresik a meleget. Táplálkozásban végletesen igénytelenek, de ha emberi fogyasztásra alkalmas növényeket találnak, azt befalják - babtól a kukoricáig, az őszibaracktól a paradicsomig, a vegyszerekre is fittyet hánynak.