Nyitókép: Pixabay

Statisztikai versenyt hirdetett a KSH

Infostart / MTI
2024. szeptember 17. 10:19
Szójáték a fantázianeve: STAT WARS.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az idén is meghirdeti a középiskolások számára a STAT WARS, a felsőoktatásban tanulók részére pedig a STAT WARS UNI országos statisztikai csapatversenyt, mindkettőre október 15-én éjfélig lehet jelentkezni - közölte a KSH az MTI-vel.

A közlemény szerint a vetélkedő célja a statisztikai kultúra terjesztése a fiatalok körében.

A középiskolásoknak hirdetett versenyen két korosztályban, a középfokú oktatási intézmények 9-10., illetve 11. és annál magasabb évfolyamain tanuló diákokból álló 4 fős csapatok vehetnek részt. Nevezni a www.ksh.hu/statwars oldalon lehet.

A csapatverseny idén a "Készségek éve, az élethosszig tartó tanulás" címet kapta. A három online fordulóból döntőbe jutó legjobb 10-10 csapat 2025 februárjában, a Statisztikai Palotában mérheti össze tudását. A korosztályos döntők első és második helyezettjei továbbjutnak az Eurostat által meghirdetett Európai Statisztikai Versenyre - ismertette a KSH.

A felsőoktatásban alap- és mesterképzésen tanuló hallgatók részére a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) közösen szervezik a STAT WARS UNI-tot. A maximum három fős csapatok gazdasági, társadalmi és területi statisztikai adatsorok feldolgozásában, és megjelenítésében mérik össze tudásukat. A feladatmegoldásokat neves hazai egyetemek oktatóiból, illetve a KSH és az MNB szakembereiből álló zsűri értékeli.

A három online fordulót követő döntő 2024. december 4-én lesz, oda 5 BA/BSc- és 5 MA/MSc-hallgatókból álló csapat jut tovább. A versenyre regisztrálni a www.ksh.hu/statwars_uni_2024 oldalon lehet - tájékoztatott a KSH.