Nyitókép: Pixabay

Brutális mikrotápanyag-hiányban szenvedhet a lakosság nagy része

Infostart
2024. szeptember 15. 19:50
A világ népességének több mint fele nem fogyaszt elegendő mennyiségű mikrotápanyagot, például C- és E-vitamint, vasat vagy kalciumot. Ráadásul ez Európában ugyanúgy jellemző, mint az USA-ban vagy Ázsiában.

A Harvard Egyetem, a Santa Barbara Egyetem (UCSB), illetve a Global Alliance for Improved Nutrition (GAIN) kutatóinak a The Lancet Global Health című folyóiratban megjelent friss tanulmánya az első, amely globális becsléseket tartalmaz 15, az egészséghez elengedhetetlen vitamin- és nyomelem-szintjéről. A tanulmány rámutat: világ népességének több mint fele nem fogyaszt elegendő mennyiségű mikrotápanyagot, például C- és E-vitamint, vasat vagy kalciumot – írta a Scitech Daily.

A mikrotápanyagok hiánya az alultápláltság egyik leggyakoribb formája világszerte, és mindegyik hiányállapotnak megvannak a maga egészségügyi következményei a betegségekre való fogékonyságtól a vakságon át a magzatra gyakorolt negatív hatásokig. A tanulmány szinte az összes országra vonatkozóan tartalmaz becsléseket a lakosságot 34 kor és nem szerinti csoportra bontva. A Világbank és a World Dietary Database adatait, valamint számos ország táplálkozási felmérését használták kiindulópontul.

A vizsgált anyagok: kalcium, jód, vas, riboflavin, folsav, cink, magnézium, szelén, tiamin, niacin, A-, B6-, B12-, C- és E-vitamin.

Az eredmények szerint a nem megfelelő bevitel különösen a jód (a világ népességének 68 százaléka), az E-vitamin (67 százalék), a kalcium (66 százalék) és a vas (65 százalék) esetében volt jellemző. Az emberek több mint fele nem fogyasztott megfelelő mennyiségű riboflavint, folátot, valamint C- és B6-vitamint. A niacin bevitele volt a legközelebb az elegendőhöz, a világ népességének 22 százaléka fogyasztott ebből elégtelen mennyiségben. Ezt követte a tiamin (30 százalék) és a szelén (37 százalék).

  • Azonos országok és korcsoportok összehasonlítása alapján jellemzően a nők fogyasztanak a kelleténél kevesebbet ezekből: jód, B12-vitamin, vas, szelén.
  • A jellemzően a férfiaknál hiányzó mikrotápanyagok: kalcium, niacin, tiamin, cink, magnézium, A-, C- és B6-vitamin.

Míg a mikroelemek elégtelenségének mintázatai a nemek alapján egyértelműbben jelentkeztek, a kutatók azt is megfigyelték, hogy a 10-30 éves férfiak és nők voltak a leginkább hajlamosak az alacsony kalciumbevitelre, különösen Dél- és Kelet-Ázsiában, valamint Afrikában a Szaharától délre fekvő országokban. Észak-Amerikában, Európában és Közép-Ázsiában is alacsony volt a kalciumbevitel.

A becsléseket elérhetővé tették országokra és nyomelemekre lebontva, az oldal itt érhető el, magyar adatok is vannak benne.

„Ezek az eredmények riasztóak. A korábban gondoltnál is több ember szenved mikrotápanyag-hiányban, ráadásul ez minden jövedelmű országra és minden régióra jellemző”

– mondta Ty Beal, a GAIN vezető szakértője. Hozzátette: ezek a hiányok veszélyeztetik az egészségügy eredményeit és globálisan visszafogják az emberiség teljesítőképességét.

A szakértők szerint a közegészségügyi kihívás óriási; azonosítani kell a leghatékonyabb étrendi változtatásokat, és azokat a leginkább rászoruló népességre szabva kell intézkedéseket hozni.

A kutatók megjegyzik, hogy az elérhető adatok hiánya (különösen az egyéni étrendekre vonatkozóan) behatárolta becsléseiket és így az eredményekre is kihatással lehetett.