Nyitókép: Pixabay

Nagyon korán kell lépni a rota vírus ellen – a legkisebbek óriási bajba kerülhetnek

Infostart / InfoRádió - Tatár Tímea
2024. augusztus 28. 06:00
A tavalyi év hasonló időszakához képest idén csaknem megháromszorozódott a rota vírussal fertőzöttek aránya, de a sokéves átlaghoz képest is másfélszer annyian kapták el a hányással, hasmenéssel járó betegséget. Tavaly ilyenkor bő 1200, most csaknem 3200 eset szerepel a járványügyi jelentésben. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ tájékoztatója szerint a múlt héten a legtöbb eset Pest, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében fordult elő. A rendelőkben is sok a rotás beteg – erősítette meg az InfoRádióban a Magyar Gyermekorvosok Társaságának főtitkára, Havasi Katalin.

A nyári hónapokban mindig is találkozni hasmenéses megbetegedésekkel, de az utóbbi hetekben több szülő keresi fel a háziorvost azzal, hogy hirtelen kezdődő lázas, hányással, hasmenéssel járó megbetegedései vannak a gyermeküknek. Sőt, felnőtteknél is nagyobb számban tapasztalható most ilyen jellegű, akár kiszáradáshoz is vezető betegség.

Mint Havasi Katalin, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának főtitkára az InfoRádióban elmondta, elsősorban az óvodásokat és az ennél kisebb gyermekeket érinti súlyosan a betegség.

„Sokszor előfordul, hogy a nagy folyadékveszteség miatt a kiszáradás veszélye fenyeget. Esetenként szükség van arra is, hogy kórházba kerüljenek ezek a gyerekek és infúziós kezelést is kapjanak. Tehát

a hirtelen kezdett, nagyon nagy folyadékvesztés, ismétlődő hányás, akár 10-12 órán keresztül is eltartó hányinger,

ezek tipikus tünetek. Ilyenkor a gyerekek nehezen itathatók, nehezen táplálhatók. Nagyon fontos, hogy a folyadékegyensúlyra, a só- és vízháztartásra figyelni, és ha felmerül a kiszáradás gyanúja, akkor feltétlenül forduljanak a háziorvoshoz, esetleg keressenek fel ügyeletet, kórházi osztályt” – nyomatékosította Havasi Katalin.

Minél kisebb a gyermek, annál sérülékenyebb, annál könnyebben borul fel a só-vízháztartásuk. Ha tehát például csecsemőkorban jelentkeznek a fenti tünetek, akkor sokkal intenzívebben kell figyelni, egy csecsemőnél a hányás egyébként is orvosi felügyeletet igényel, gyakran infúziós, kórházi kezelésbe is torkollik.

A bölcsődéseknél a kortyonkénti itatás már kicsit könnyebb, óvodásoknál, iskolásoknál pedig már nincs akkora veszély talán, de a rota esetében nagy gyerekeknél is előfordul, hogy kórházi kezelésre lesz szükség.

A rota ellen ugyanakkor van „vakcina”, ezért fontos kérdés, hogy mikortól érdemes kérni, illetve felvenni azt.

„Ez egy olyan védőoltás, amely a nevével szemben nem oltás, hanem szájon át beadható szer, tehát nem okoz kellemetlenséget a gyermeknek, illetve a beadása sem okoz nagyobb nehézséget, de nagyon fontos, hogy ezt csecsemőkorban és annak is az első felében kell beadni” – hívta fel a figyelmet Havasi Katalin. „Két- és hathónapos kor között javasolt a rota vírus elleni védelem biztosítása.”

Az ilyen fiatalon megkapott védőoltás egészen óvodáskorig védi a gyerekeket.

Fontos: azok a gyerekek, akik megkapják ezt a kis mennyiségű, lenyelhető, tehát szájon át beadható védőoltást, minden esetben elkerülik a kórházi kezelést, és még ha el is kapják a fertőzést, nagyon enyhe formában jelenik meg náluk. Havasi Katalin azonban felhívta a figyelmet: felvétele hathónapos kor után már nem elég hatékony.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Majdnem háromszor annyi rota vírusos beteg
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást