Nyitókép: ESO/M. Kornmesser

Eddig példátlan dologra bukkantak a távoli űrben

Infostart
2024. július 24. 07:31
Furcsa, újraéledt galaxist figyeltek meg a kutatók nemrég a James Webb űrteleszkóppal, amelyben 20 millió év szünet ismét megindult a csillagképződés. A jelenség a szakértők szerint megmagyarázhat egy rejtélyt a galaxisokkal kapcsolatban.

„Láttunk már olyan galaxisokat, amelyekben felgyorsult a csillagképződés, és olyanokat is, amelyekben megállt. De ez az első eset, hogy olyan galaxist láttunk, amelyben a folyamat hosszú időre leállt, majd képes volt újraindulni. Ez olyan, mintha a galaxis megfiatalodott volna” – mondta a Guido Roberts-Borsani, a Genovai Egyetem csillagásza.

Roberts-Borsani és kollégái a James Webb űrteleszkóppal vizsgálták a A2744-YD4 nevű galaxist, amely jelenleg olyan állapotban van, amilyenben körülbelül 650 millió évvel az ősrobbanás után lehetett. A kutatók fiatal, fényes és halványabb, idős csillagok nyomait is felfedezték benne, amire korábban nem volt példa egyetlen galaxis esetében sem – írja a hirado.hu a New Scientist alapján.

A megfigyelt csillagok kora arra utal, hogy a galaxis 100 millió év folyamatos aktivitás után nagyjából 20 millió évre abbahagyta a csillagtermelést, utána viszont újrakezdte.

A kutatók szerint az egyedülálló jelenség kétféleképpen is magyarázható. Egyrészt betudható annak, hogy a galaxis összeolvadt más galaxisokkal, ezáltal friss löketet adva a csillagképződésnek. Másrészt a szupernóva-robbanások által a galaxisból kilövellt, majd visszatérő gázokkal is magyarázható a galaxis feltámadása.

Mivel hasonló folyamatot korábban még nem sikerült megfigyelni, így ez kulcsfontosságú lehet a távoli galaxisok működésének megértéséhez.