Nyitókép: MTI/Komka Péter

Ritka égi jelenség lesz látható pár nap múlva

Infostart / MTI
2024. július 20. 08:13
Együtt kel fel a Szaturnusz és a Hold a keleti horizonton, és együtt emelkednek egyre magasabbra; a jelenség szabad szemmel is látható lesz július 24-én este 10 óra után az égbolton - közölte a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

A fogyásnak indult Hold 22 óra 22 perckor kezd a keleti látóhatár fölé emelkedni, Szaturnusz alig egy holdkorongnyira látszik majd a 84 százalékos, éppen felkelő Hold felett. A Szaturnusz a Hold közelsége ellenére szabad szemmel is látható lesz. A Hold-és Szaturnusz-felkelte megpillantásához nyílt, kitakarásmentes horizont szükséges, de az együttállás később is megfigyelhető, amikorra már mindketten magasabbra emelkednek.

A fogyó Hold felkelése önmagában is különleges látványt nyújt: a narancsos-vöröses színekben világító, sápadt holdkorong a légkör fénytörése miatt "lapult", és ezt a hatást még fokozza a fogyó hold "beharapott" fázisa. Kézitávcső segítségével megfigyelhető lesz a Hold északi féltekéjén a fény-árnyék határ mellett az Atlas és Hercules kráterek, valamint a Taurus hegység vonulatai, míg délen a Nectaris-medence készülődik a nyugváshoz.

Fölötte lesz látható a Szaturnusz halványabb, narancsos, csillagszerű fényfoltja, amely egyenletesen világít majd. Később, 23 óra 25 perckor kor a páros 10 fokkal kerül a látóhatár fölé. Ekkorra már messzebb, 43 ívpercre kerül a Szaturnusz a Holdtól, és ezért szabad szemmel is biztosan láthatóvá válik a Holdtól jobbra fölfelé járó gázbolygó.

Szaturnusz, a "gyűrűs óriás" Naprendszerünk második legnagyobb bolygója. Leglátványosabb része kiterjedt gyűrűrendszere, amely a bolygó egyenlítői síkjában található, és 120 ezer kilométerre nyúlik el attól - olvasható a tájékoztatóban.