Nyitókép: Forrás: X / NASA

Lefújták a legújabb Hold-expedíciót az amerikaiak

Infostart / MTI
2024. július 18. 10:57
Az amerikai űrhivatal (NASA) a túl magas költségekre hivatkozva bejelentette, hogy törli a VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover) holdjáró küldetését.

Az űrhivatal sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a VIPER küldetését "átfogó belső felülvizsgálatnak" vetették alá, és a program korábbi többszöri halasztása, valamint a költségek növekedése indokolttá tette a misszió lefújását. A NASA tájékoztatása szerint eddig mintegy 450 millió dollárt (161 milliárd forintot) költöttek el a VIPER fejlesztésére.

A rovert eredetileg 2023 végén akarták útnak indítani, de a startot először egy évvel halasztották el, majd 2025 szeptemberére tűzték ki.

A VIPER a Hold déli pólusán szállt volna le,

hogy fúrójával mintákat gyűjtsön a holdfeszín kőzetéből. A tervek szerint a holdjárót az Astrobotic Technology magán űrvállalat közreműködésével juttatták volna a Holdra.

A holdjárót darabjaira szedik, és más projektekben használják fel. Nicola Fox, a NASA misszióinak igazgatója hangsúlyozta, hogy maximálisan kiaknázzák a VIPER megépítéséhez használt technológiát és munkát, és egyúttal jelentős forrásokat tudnak megtakarítani az űrhivatal Artemis programjához, amelynek célja, hogy ismét űrhajósokat küldjenek a Holdra.

Az Astrobotic a jövő év végén ennek ellenére megkísérli a Holdra juttatni saját Griffin holdjáróját. Az űrvállalat első Holdhoz tervezett missziója januárban kudarcot vallott, meghibásodott holdszondája a Csendes-óceánba hullott vissza.