Nyitókép: Carol Yepes

Az FBI szinte pillanatok alatt feltörte a lelőtt merénylő telefonját

Infostart
2024. július 17. 15:37
Pár évvel ezelőtt egy iPhone feltörése még közel öt hónapba telt a hatóságnak, mostanra viszont már csupán két napba került behatolni a Donald Trump elleni merénylő (meg nem nevezett márkájú) telefonjába.

A Donald Trump republikánus elnökjelöltre szombaton rálövő, egy embert megölő és két másikat megsebesítő merénylő telefonját az események után nem sokkal meg is szerezte az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI), és a The Verge szerint egy vasárnapi sajtótájékoztatón még azt közölte a szerv, hogy a pennsylvaniai ügynökei megpróbálták feltörni a készüléket, sikertelenül - írja a hvg.hu.

A telefont ezután az FBI quanticói laboratóriumába vitték, ahol nem sokkal később sikeresen feloldották.

Hozzáteszik, a 9to5Mac megjegyezte, hogy egyes hírek szerint a támadó telefonja egy iPhone volt, ám ezt a nyomozóiroda nem erősítette meg. Az FBI vasárnap azt közölte, hogy a férfi magányos támadó lehetett, de a telefonjának átvizsgálása egyértelműbb válaszokat adhat.

A The Verge azt írja cikkében, hogy az FBI nem közölte, hogyan tudta feltörni a merénylő készülékét, vagy hogy mit talált rajta. Azonban a gyorsaság, ahogyan sikerült a készülékbe behatolni, arra enged következtetni, hogy egyre hatékonyabbak a telefonhackelő eszközök.

Cooper Quintin biztonsági kutató a portálnak elmondta: a bűnüldöző szervek több eszközből is tudnak választani, ha adatokat szeretnének kinyerni (lezárt) mobilokról. Ehhez elengedhetetlen a készülékek feloldása, melyeket manapság már jelkódok és biometrikus azonosítás is véd, de erre is van eszköz - írják.

Az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda korábban hetekig, hónapokig próbálkozott a hozzájuk került mobilok feltörésével.

2015-ben például egy lövöldözés elkövetőjének iPhone-ja volt a feladat, és az ügynökök arra kérték az Apple-t, hogy segítsen ebben. A vállalat azonban ezt megtagadta, a nyomozók azonban nem fogadták el az indoklásukat és arra kérték a tech-óriást, hogy legalább az érintett készülékhez készítsenek egy hátsó bejáratot. Tim Cook vezérigazgató ezt is megtagadta, arra hivatkozva, hogy egy ilyen eszköznek már a léte is veszélyes lenne. Az FBI-nak végül közel 5 hónapjába telt, mire sikerült feltörniük a szóban forgó telefont.