Nyitókép: Unsplash

Kutatás: veszélyes nehézfémeket tartalmazhatnak egyes női tamponok

Infostart
2024. július 11. 11:49
A káros anyagokat tartalmazó tamponok azért különösen veszélyesek, mert olyan felülettel érintkeznek közvetlenül, ahol jóval könnyebb a felszívódás.

A kaliforniai Berkley Egyetem kutatói 14 különböző márka 30 tamponját vizsgálták meg, és mindegyik típusban megtalálták mind a 16 tesztelt fémet - írja a Sky News híradása nyomán az Index.

A megtalált fémek között volt többek között az arzén, az ólom, a higany, a nikkel és a vas is.

A fémek szintje attól függően változott, hogy a tamponokat az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban vagy az EU-ban árulták-e, hogy organikusak voltak-e vagy sem, és hogy márkás vagy egy-egy szupermarket saját márkás termékéről volt-e szó.

A tanulmány szerint az Egyesült Államokban 52 és 86 százalék közé tehető azon nők aránya, akik tampont használnak menstruációjuk alatt. A szóban forgó női higiéniai termékek különösen veszélyesek, ha káros anyagokkal vannak szennyezve, ugyanis közvetlenül érintkeznek a vaginával, ahol könnyebben felszívódnak.

Ezen anyagok felszívódása bizonyítottan növeli a demencia, a rák, a meddőség és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, gondokat okozhatnak a májban, a vesékben és az agyban, valamint szív- és érrendszeri, idegrendszeri és endokrin rendszeri problémák kiváltói is lehetnek.

"A tamponokban lévő vegyi anyagok mérésére eddig nagyon kevés kutatás készült. Tudomásunk szerint ez az első olyan tanulmány, amely a tamponokban lévő fémeket méri. Aggasztó, hogy az összes általunk vizsgált fém koncentrációját megtaláltuk, beleértve az olyan mérgező fémeket is, mint az arzén és az ólom" - mondta Jenni Shearston, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatás során a bio tamponokban magasabb arzéntartalmat, a nem bio tamponokban pedig több ólmot mértek.

A veszélyes fémek különböző módon kerülhetnek a termékekbe, például a pamutnövény szennyezett vizet szív fel vagy szennyezett talajon termesztik, de a gyártók révén, színezés céljából is belekerülhetnek. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a vizsgált fémek és nehézfémek minimális mennyiségben történő felszívódása sem biztonságos.