Nyitókép: Science Photo Library

Csillagokat túlragyogó üstökös tart a Föld felé, szabad szemmel is látható lesz

Infostart
2024. június 2. 13:29
Napnyugtakor jó eséllyel szabad szemmel is megcsodálhatjuk majd a különleges égitestet, amely ősszel ér a Föld közelébe. A Naphoz legközelebbi áthaladása szeptember 27-én várható.

A NASA és néhány obszervatórium még tavaly azonosította azt a különleges üstököst, amely idén ősszel közelíti majd meg a Földet. Nem kell aggódni, ugyanis nem kerül nagyon közel a bolygónkhoz az égitest, ugyanakkor jó hír, hogy szabad szemmel is láthatjuk majd a nem mindennapi jelenséget. A C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS) üstökös most még nagyon távol van a Naptól, ezért csak távcsővel látható. Fényessége októberben hasonló lehet a Vénuszéhoz, amely az éjszakai égbolt legfényesebb égitestje – írja az IFL Science tudományos portál beszámolója alapján az Origo.

Az égitest várhatóan ősszel kerül majd olyan közelségbe a Földhöz, hogy látszólagos fényessége túlragyogja majd a csillagokat. Az üstökös a Jupiter pályáján túlról érkezik, és a várakozások szerint szeptember végén közelíti meg a Földet.

A Naphoz legközelebbi áthaladása szeptember 27-én várható, amikor 58,6 millió kilométerre lesz csillagunktól. Ez körülbelül a Nap–Merkúr távolságnak felel meg.

A csillagászok szerint október 12-én kerül majd a legközelebb a bolygónkhoz, akkor 70,6 millió kilométerre lesz tőlünk.

Ez a távolság a Föld és a Hold közötti távolság 184,3-szorosa.

Az optimistább jóslatok szerint a C/2023 A3 a Jupiternél fényesebb, de a Vénusznál valamennyivel halványabb lesz. Ez a fényesség elég ahhoz, hogy az üstökös napnyugtakor is jól látszódjon. A kutatók úgy vélik, a Naphoz közeledve az üstökösből elszöknek majd az onnan felszabaduló anyagok, így a fényesedés egy ponton megállhat.