Nyitókép: Getty Images

Rossz hír az első, agyba ültetett chipről

Infostart
2024. május 11. 14:28
Elon Musk nem lehet boldog, ugyanis hiába voltak kecsegtetők az első eredmények, a Neuralink implantátuma elkezdett leválni a tesztalany agyáról.

A beültetés még januárban történt, ám alig egy hónap telt el, és romlani kezdett az eszköz működése, miután a készüléket az aggyal összekötő szálak elkezdtek leválni - írja a The Guardian nyomán a Világgazdaság. A Neuralink akkor nem árulta el, mi okozta a problémát, de állította, hogy sikerült visszaállítani az implantátum működését.

A chip romló képességei viszont nem veszélyeztették a kísérleti alany egészségét, aki továbbra is képes videojátékokkal játszani a puszta gondolataival.

Amikor kiderült a probléma, a chip eltávolítása is felmerült, mint lehetőség. A részleges leválás február végétől az eszköz teljesítményének csökkenését okozta, ám Noland Arbaugh, aki a fejében viseli, még egy márciusi bemutatón is dicsérte azt, mondván megváltoztatta az életét.

A kísérlethez a Neuralink elsősorban olyan önkénteseket toborzott, akik a nyaki gerincvelőjük sérülése vagy laterális szklerózis miatt bénultak le. A vállalat kezdeti célja az volt, hogy az alanyok az implantátumon keresztül mozgathassák egy számítógép kurzorát vagy billentyűket üssenek le.

Az Elon Musk vezette vállalkozás állítása szerint a chip gyors sebészeti behelyezése megkönnyítené olyan állapotok kezelését, illetve javítását is, mint a súlyos elhízás, az autizmus, a depresszió, illetve a skizofrénia.