Nyitókép: Pixabay

Vízgőzt fedeztek fel egy idegen bolygó atmoszférájában

Infostart
2024. február 7. 04:00
A Hubble űrteleszkóp segítségével figyelhették meg a 97 fényévre lévő égitestet, ahogy éppen a csillaga előtt haladt el.

Bár a Hubble már több mint 33 éve teljesít szolgálatot, a szerkezet még mindig képes izgalmas felfedezéseket szállítani - írja a HVG. A NASA azt közölte, hogy egy exobolygó légkörében vízgőzt fedeztek fel.

A GJ 9827d egy viszonylag kis méretű bolygó, ármérője nem haladja meg a Föld átmérőjének kétszeresét. Az űrkutatási intézet szerint ez az exobolygó is remek példája a galaxisunkban található vízben gazdag égitesteknek.

Mint írják, a víz jelenléte önmagában még nem jelenti azt, hogy a bolygó lakható lenne: a felszínen 426 °C a hőmérséklet, azaz leginkább egy párás Vénuszra hasonlít.

Az Interesting Engineering idézi Björn Bennekét, a kanadai Université de Montréal tudósát, aki szerint a GJ 9827d bolygó felszíne félig víz, félig pedig kőzet lehet. A szakember úgy látja, ez lehet az első olyan bolygó, aminél közvetlen észleléssel is ki lehetett mutatni, hogy egy idegen csillag körül is keringhet vízben gazdag atmoszférájú bolygó - teszi hozzá a lap.

Laura Kreidberg és Thomas Mikal-Evans, a Max Planck Csillagászati Intézet kutatói alaposabban is szemügyre vették a bolygót három éven keresztül, mialatt tizenegyszer haladt el a csillaga és a Föld között. A szakemberek úgy vélik, a GJ 9872d a légkörében egykor megtalálható hidrogén jelentős részét már elveszítette a csillaga túl intenzív besugárzásának köszönhetően. Emiatt a bolygó légköre ma már túlnyomórészt vízgőzből állhat.

A tudósok szerint alapvetően kétféle története lehet a bolygónak:

vagy távolabb keletkezett és idővel közelebb került a csillagához, ám az is lehetséges, hogy olyan, mint a Jupiter Europa nevű holdja, csak annak egy melegebb változata, jelentősebb mennyiségű vízzel a kérge alatt.

A további kutatások során a tudósok szeretnék megnézni a bolygó összetételét és légkörének jellemzőit, ez ugyanis hozzájárulhat ahhoz, hogy megértsük a galaxis többi vízben gazdag bolygóinak felépítését, és azt, hogy hol érdemes őket keresnünk - írja a lap.

Az űrkutatás legfontosabb kérdéseiről Kiss László beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában: