Nyitókép: Pixabay

Egy kiirthatatlan organizmus a felelős már minden ötödik bakteriális fertőzésért

Infostart
2023. október 19. 06:13
Csak az antibiotikum-használat visszaszorítása javíthat a helyzeten a WHO szerint.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) közelmúltbeli megállapításai rávilágítottak a helyzet súlyosságára: már minden ötödik bakteriális fertőzést az antibiotikum-rezisztens organizmusok okoznak az OECD-régióban – írja a Portfolio.

A kutatás szerint 2035-re a nehezen kezelhető fertőzések szempontjából kulcsfontosságú, széles spektrumú antibiotikumokkal szembeni rezisztencia több mint kétszer olyan gyakori lehet az OECD-országokban, mint 2005-ben volt. Különösen Németország küzd az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szűk célcsoportú antibiotikumok használatára vonatkozó célkitűzéseinek teljesítéséért, amit a széles spektrumú antibiotikumok túlhasználata csak súlyosbít. Ezek a mikrobák elsősorban a kórházi fertőzések miatt veszélyesek.

A német egészségügyi minisztérium lépéseket tesz, hogy visszaszorítsa az antibiotikum-használatot, mert szakértők szerint a német kórházakban minden negyedik beteg antibiotikum-kezelést kap, ami jóval magasabb arány, mint az indokolt lenne.