Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Kiderült, mekkora hőséget visel el legfeljebb az emberi szervezet

Infostart
2023. július 12. 03:00
Kutatók szerint van egy határ, aminél melegebbet már nemigen tud tolerálni hosszú távon az emberi szervezet.

Négy férfi és három nő vett részt abban a 2021-es kísérletben, melyet a londoni Roehampton Egyetem munkatársai végeztek - írja a Sky News. A résztvevők légzésszámát - az anyagcsere mértékének mérésére - és pulzusszámát figyelték meg a kutatók 40 fokos hőmérsékleten.

A Society for Experimental Biology éves konferenciáján bemutatott, folyamatban lévő kutatás szerint 40 fok körül már nő a nyugalmi állapotban zajló anyagcseréhez szükséges energia mennyisége, és valahol 40 és 50 fok közt lehet a legmagasabb hőmérséklet, amelyet még el lehet viselni.

Amikor ilyen hőmérsékletnek vagyunk kitéve, légzésünk nehezebbé válhat és szívritmusunk is megemelkedhet.

Ilyen melegben az ember teste már nem tud megszabadulni a felesleges hőtől - ez a hőstressz néven ismert állapot -, szervezetének maghőmérséklete megemelkedik, ami zavartságot, hányingert, szédülést, fejfájást vagy ájulást okozhat.

Lewis Halsey, a Roehamptoni Egyetem élet- és egészségtudományok professzora szerint az eredmények nagyon fontosak egyre melegedő világunkban.

"Ez a kutatás alapvető ismereteket nyújt arról, hogyan reagálunk az optimálistól távol álló körülményekre, illetve a különböző tulajdonságokkal rendelkező emberek számára mi számít optimálisnak" - fogalmazott.

A csapat tagjai egy újabb kutatáshoz gyűjtenek most adatokat, de azt mondják,

a forró és párás levegő gyakorolja az emberre a legrosszabb hatást.

Az eredmények azt mutatták, hogy 40 fokos hőmérsékleten a nyugalmi anyagcsere-ráta 35 százalékkal változott a termoneutrális zónában, azaz 28-32 fokos körülmények között mért értékekhez képest. Ez az a hőmérséklet, amelyen a szervezetnek nem kell dolgoznia a hőtermelés vagy -veszteség érdekében.