Nyitókép: Pixabay

Koltay András: a magánhatalmat korlátok közé kell szorítani a közérdek védelmében

Infostart / InfoRádió - Kalapos Mihály
2023. június 22. 16:33
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Információs Társadalom Kutatóintézete nemzetközi konferenciát tartott a mindennapi életünkben egyre fontosabb szerepet betöltő online platformokról. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke szerint olyan korba érkeztünk meg, amikor a közösségi média már fenyegeti az egyén jogait. Ezért szükség van a szabályozásra, amely azonban sok új kérdést vet föl.

Az egész világ már évek óta az online platformok, azon belül is a közösségi média társadalmi hatásaival foglalkozik. Ezen belül a jogi szabályozás egy kiemelten fontos terület – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke.

Koltay András a konferenciát illetően úgy fogalmazott, számos olyan külföldi vendéget köszönthettek az Egyesült Államokból, Európából, de még Dél-Afrikából is – kiegészülve magyar előadókkal – a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, akik a maguk területén világszínvonalú szakemberek. Mint mondta, az esemény a világon bárhol, bármelyik egyetemen megállta volna a helyét, az elhangzottak érdekesek és tanulságosak lehetnek mindenki számára, akiket ezek a kérdések foglalkoztatnak.

Szerinte a problémák univerzálisak:

elsősorban amerikai techóriások szolgáltatásai, amelyekhez az utóbbi időben a kínai TikTok is csatlakozott, elképesztő hatalommal bírnak a nyilvánosságra, de voltaképp már a globális gazdasági működésére is.

Olyan mértékű magánhatalom koncentrálódik ezeknek a kezében, amire a jogi szabályozásnak is választ kell adni – tette hozzá.

Koltay András szerint a megoldás a magánhatalom korlátozásában van. A hagyományos felfogás szerint az emberi jogoknak ugyanis az államok elnyomó hatalmával szemben kellene óvnia az emberi szabadságot, jelenleg azonban már egy olyan világban élünk, ahol az egyéni jogokat magánszereplők is veszélyeztetik, adott esetben sokkal inkább, mint egy demokratikus kormányzat.

Ezt a magánhatalmat kell korlátok közé szorítani a közérdek védelmében.

Erre külön megoldás kell a médiaszabályozásban, a gazdaságban, az oktatási rendszerben vagy az egészségügyben – tette hozzá a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Koltay András: a magánhatalmat korlátok közé kell szorítani a közérdek védelmében
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást