Nyitókép: ipopba/Getty Images

Mesterséges intelligencia: a Google sem érti, hogyan generál bizonyos válaszokat saját technológiája

Infostart
2023. április 23. 16:07
Sundar Pichai szerint globális szabályozási rendszerért kiált a használata – a nukleáris egyezményhez hasonlóan.

A techcég vezérigazgatójának álmatlan éjszakákat is okoz a mesterséges intelligenciában rejtőző lehetőségek miatti aggodalom: a technológia nagyon nagy károkat okozhat, ha rossz célra használják – idézi Sundar Pichait a The Guardian.

"Nagyon káros lehet, ha rosszul alkalmazzák, még nem ismerjük az összes választ vele kapcsolatban, miközben a technológia gyorsan fejlődik. Szóval hogy vannak-e miatta álmatlan éjszakáim? Abszolút" – mondta Pichai a CBS-nek adott interjújában.

A Google anyavállalata, az Alphabet maga is tulajdonol egy mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalatot, a DeepMindot, és nemrég mutatta be saját chatbotját, a Bardot, melyet az OpenAI ChatGPT-jének megjelenésére készített válaszként. Pichai szerint globális szinten kellene szabályozni a technológia használatát.

A múlt hónapban több ezer mesterségesintelligencia-szakértő, -kutató és -támogató – köztük Elon Musk, a Twitter tulajdonosa – írta alá azt a levelet, amelyben követelték, hogy legalább hat hónapra szüneteltessék az "óriás" mesterséges intelligenciák létrehozását, mivel aggódnak amiatt, hogy a technológia fejlődése kicsúszhat az irányítás alól.

A ChatGPT és a Bard mögött álló, nagy nyelvi modellként ismert mesterségesintelligencia-technológia az internetről származó hatalmas adathalmazon alapul, képes tartalmakat készíteni a felhasználók különböző formátumú kéréseire, legyen szó versről, esszéről vagy programkódról. A Dall-E és a Midjourney nevű rendszerek, melyek a chatbotok képgeneráló megfelelői, szintén meghökkenés és riadalom keverékét váltották ki azzal, hogy olyan valósághű képeket készítettek, mint például Ferenc pápa dzsekiben.

A Google vezérigazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy a chatbotokat könnyen használhatják dezinformáció terjesztésére. Hozzátette ugyanakkor, hogy a most bárki által elérhető saját technológiájukat, a Bardot, biztonságosnak tartja. Azt ugyanakkor elismerte, hogy

a Google sem érti, hogyan generál bizonyos válaszokat saját technológiája.

Amikor a CBS riportere rákérdezett, hogy adhattak olyasmit az emberek kezébe, amit nem értenek teljesen, úgy válaszolt: "Az emberi agy működésének sem tiszta még minden vetülete az ember számára."

Hozzátette: látja, hogy az emberek aggódnak a mesterséges intelligencia gyors fejlődése miatt és nem teljesen látják át, milyen hatást gyakorol majd az életükre. Pichai szerint hatalmas gazdasági hatása lesz a technológiának: el tudja képzelni, hogy egy radiológus például már öt éven belül mesterséges intelligenciát használ asszisztenseként a sürgős esetek priorizálása érdekében.