Nyitókép: MTI/EPA/AAP/Brian Cassey

Madárürüléknek álcázza magát egy béka - most fedezték fel

Infostart / MTI
2023. április 16. 20:50
A helyszín: Pápua Új-Guinea

Madárpiszoknak álcázza magát egy Pápua Új-Guineán újonnan felfedezett béka, a tudósok szerint a fehér-sötétbarna mintázattal az apró kétéltű sikerrel tudja megvédeni magát az óceániai ország hegyvidéki erdeiben.

A Föld második legnagyobb szigetének, Új-Guineának a keleti részét és számtalan kisebb szigetet magában foglaló Pápua Új-Guineán öt új békafajt fedeztek fel nemrég - derült ki a Zootaxa tudományos szaklapban április elején megjelent cikkből. A tanulmány egyik szerzője, az ausztráliai Queensland Múzeum kutatója pénteken elmondta: az öt új kisbéka közül az egyiknél a fiatal példányok színe és mintázata nagyon hasonlít a madárürülékhez, ami feltehetően védőálcát biztosít az állatnak.

Az új békafajok felfedezése annak eredménye, hogy a tanulmány vezető szerzője, Steve Richards 30 éven keresztül fáradhatatlanul gyűjtögette a békákat, gyakran éjszakákon át várakozott az esőben faüregek mellett, hogy felbukkanjanak ezek az apró kétéltűek. Elmondása szerint Pápua Új-Guineán kívül a világon nincs még egy olyan sziget, ahol ennyi békafaj élne, és az ott élő fajok többsége nem is található meg máshol.

Fotó: Steve Richards