Nyitókép: Anze Furlan/psgtproductions/Getty Images

Feltalálhatták a másnaposság tudományos ellenszerét

Infostart
2023. április 14. 21:49
Egy baktériumból állították elő a hatásos enzimet – egereken már működik.

Egereken sikerrel tesztelték a Kínai Tudományos Akadémia kutatói a lactococcus lactis nevű baktérium egy különleges változatából nyert enzimet, ami úgy tűnik, nem csak a részegség, hanem a másnaposság tüneteit is képes enyhíteni – írja a hvg.hu.

A Microbiology Spectrum folyóiratban közölt tanulmány egy olyan baktérium létrehozását mutatja be, ami egy, az alkohol gyorsabb lebontását segítő enzimet termel. Annak érdekében, hogy a túlzott alkoholfogyasztás ne legyen súlyos kimenetelű, a máj az alkoholt kevésbé mérgező melléktermékekre bontja az alkohol-dehidrogenáz nevű enzimekkel. Az ADH1B enzim rendelkezik egy olyan variánssal, ami különösen erősnek tűnik az alkohol lebontásában, és már génterápiával próbálkoztak egereknél, hogy előállítsák ezt az enzimet, ez nem tűnik könnyen megvalósítható elképzelésnek az emberek esetében egyhamar: helyette a tanulmány kutatói genetikai úton létrehozták a lactococcus lactis nevű baktérium egy különleges változatát.

A baktérium ADH1B-t termelt, így azt egy, a gyomorsavnak ellenálló kapszulába töltötték. Kiszámolták azt is, hogy mekkora dózis szükséges ahhoz, hogy az az egerekben befolyásolja az alkohol lebontását.

A kísérlethez egy órával az alkoholfogyasztás előtt adtak a probiotikumból az egereknek, és kiderült: azon példányok esetében, melyek kaptak belőle, kevesebb alkohol jutott a véráramba. A részegség tünetei is enyhébbek voltak az esetükben, és gyorsabb volt a regenerációjuk is.

Mivel egyelőre még csak egereken végezték el a kísérleteket, további kutatások szükségesek arra, hogy mindez az emberek esetében is hatásos lehet-e.