Nyitókép: Pixabay

A zsíros ételek az agynak is bezavarhatnak

Infostart
2023. február 20. 09:00
Egy új tanulmány azt állítja, hogy a magas zsír- és kalóriatartalmú ételek az agy és a belek közötti kapcsolatot is összezavarhatják, ez pedig a kalóriabevitel szabályozására lehet rossz hatással.

A Journal of Physiology folyóiratban nemrégiben bemutatott kísérleteket patkányokon végezték. Az egyedeket több csoportra osztották: egy, három, öt vagy 14 napig voltak magas zsír- és kalóriatartalmú étrenden – számolt be a Hvg.hu.

Azon állatoknál, amelyek tovább voltak magas kalória- és szírtartalmú étrenden, a jelátviteli út az agy és a belek között megszakadt, és ettől kezdődően a szervezetük nem tudta úgy szabályozni a kalóriabevitelt, mint előtte. Ennek az útvonalnak a fontos részei a csillag alakú sejtek, az asztrociták, amik a működésük során képesek fékezni a táplálékbevitel és a bevitt ételmennyiséget szabályozni. Ám, mint az a kísérletben kiderült, ezek idővel érzéketlenné válhatnak a magas zsírtartalmú ételekkel.

A Science Alert cikke szerint a gond jellemzően a magas zsírtartalmú étrend első 3–5 napjában ütötte fel a fejét. A kutatás arra is rámutatott, hogy 10–14 nap magas zsír- és kalóriatartalmú étrend után az asztrociták már nem reagáltak, az agy kalóriaszabályozási képessége pedig úgy tűnt, elveszett.

A kutatók szerint, bár a kísérlet csak patkányokat vizsgált, joggal feltételezhető, hogy az emberekre is érvényes. A szakemberek abban bíznak, hogy a kutatási eredményeik az elhízás elleni küzdelemben lehetnek hasznosak.