Nyitókép: Vladimir Mironov/Getty Images

Egyre közelebb a bolti polcokhoz a műhús

Infostart
2022. december 18. 10:38
Az Upside Foods termékét, amely laborban készített csirkehús, biztonságosnak ítélte a fogyasztásra az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA).

Állatok levágása nélkül juttathatja húshoz az amerikaiakat a cég, melynek azért még további engedélyekre is szüksége lesz azt megelőzően, hogy terméke tényleg az üzletek polcaira kerülhetne az Egyesült Államokban – írja az NBC News.

Az FDA úgy fogalmazott: megvizsgálta az Upside Foods termelési módszerét és a tenyésztett sejtanyagot, ennek kapcsán pedig nem merültek fel bennük további kérdések a műhús biztonságosságával kapcsolatban. A döntésnek komoly következménye lehet a mesterséges húselőállítás mellett az állattenyésztésre is.

"Ez a mérföldkő nagy lépést jelent a hústermelés új korszaka felé, nagyon örülök, hogy az amerikai fogyasztók hamarosan olyan ízletes húst ehetnek, amely közvetlenül állati sejtekből származik" – fogalmazott Uma Valeti, a cég alapító vezérigazgatója.

Az FDA után még a Mezőgazdasági Minisztérium Élelmiszerbiztonsági és Ellenőrzési Szolgálata is jóváhagyását kell hogy adja a termékre, mielőtt az a boltokba kerülhet.

A laborban tenyésztett húsokat egy állatból kivont sejtekből hozzák létre,

jellemzően vagy sejtbankból származó mintából vett biopszia után, vagy egy friss húsdarabból, amelyet egy már levágott állatból származik.

A sejteket tápanyagok keverékével – aminosavakkal, cukrokkal, nyomelemekkel és vitaminokkal – etetik, aminek hatására szaporodni kezdenek, és kész hústermékké alakulnak. Az iparág az utóbbi években jelentősen növekedik az USA-ban.

Az Upside Foods sejtkultúra-technológiája a cég bevallása szerint korlátlanul önmegújító, ami azt jelenti, hogy a gyártási folyamat nem támaszkodik élő állatok levágására.

Az FDA más típusú, tenyésztett állati sejtekből készült élelmiszereket is értékel.

"Célunk, hogy támogassuk az élelmiszer-technológiák innovációját, miközben mindig

prioritásként kezeljük a biztonságos élelmiszerek előállítását.

A tenyésztett állati sejtekből készült emberi élelmiszereknek ugyanolyan szigorú követelményeknek kell megfelelniük, beleértve a biztonsági követelményeket is, mint minden más élelmiszernek" – áll az ügynökség közleményében.