Nyitókép: Coolpicture/Getty Images

Elveszítette a leghalálosabb fertőző betegség címét a koronavírus

Infostart
2022. október 25. 10:47
Az emberiség egyik régi ellensége vezeti újfent a leghalálosabb rangsort.

A fertőzőt betegségek közül ismét a tuberkulózis (tbc) okozza a világon a legtöbb halálesetet – írja a 24.hu, idézve az IFLScience-t. Mel Spigelman, a nonprofit TBC Szövetség elnöke szerint az utóbbi években gyengült a tuberkulózis elleni küzdelem, ahogy az emberiség a Covid-19-re fókuszált. Úgy látja, az eddigi nagyon lassú haladásból visszafordulás lett, és félő, hogy a helyzet tovább romlik.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján világszerte évente 1,5 millió ember halhat meg a tbc miatt. Az esetek mintegy fele nyolc országra, Bangladesre, Kínára, Indiára, Indonéziára, Nigériára, Pakisztánra, a Fülöp-szigetekre és Dél-Afrikára korlátozódik. Az érintettek többsége szegénységben él.

Mindeközben a John Hopkins Egyetem szerint 2022. október 24-ig összesen 6,5 millió ember vesztette életét a Covid-19 miatt. A koronavírus mára naponta nagyjából 1449 halálesetet idéz elő, míg a tuberkulózis 4000-et. Ez azt jelenti, hogy a Covid-19-et visszaelőzve ismét a tbc a legpusztítóbb fertőző betegség.

A cikkből mások mellett az is kiderül, hogy noha a tbc rengeteg halált okoz, megfelelő kezeléssel gyógyítható, a páciensek jellemzően fél évig tartó antibiotikum-kúrát kapnak.

Sajnos azonban az antibiotikum-rezisztens tuberkulózis is egyre növekvő gondot jelent.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!