Nyitókép: Yulia Reznikov/Getty Images

Összehasonlították négy oltás hatékonyságát: így teljesítettek

Infostart
2022. április 10. 18:33
A két mRNS-oltást a Janssen és a Novavax vakcinájával hasonlították össze.

A Pfizer és a Moderna oltásai bizonyultak a legerősebb védelmet nyújtó vakcináknak a 14 területet összehasonlító, egyelőre szakértői elemzés előtt álló kutatás szerint. Az elemzés során a T- és B-sejtek mellett a semlegesítő antitestek szintjét is megvizsgálták a Nature cikke szerint.

A koronavírus elleni oltások korábbi összehasonlításai gyakran különböző vizsgálatokból származó adatokat vontak össze, amelyeket esetleg kissé eltérő laboratóriumi technikákkal végeztek. A legutóbbi tanulmányban ezzel szemben a kutatók az összes vizsgált vakcinában ugyanazokat a technikákat alkalmazták.

"Ha különböző tanulmányok adatait hasonlítjuk össze, melyek közt akár egy éve készült kutatások is lehetnek, az olyan, mintha almát próbálnánk összehasonlítani a naranccsal, nagyot tévedhetünk" – mondja Shane Crotty, a kaliforniai La Jolla Institute for Immunology immunológusa, a tanulmány egyik társszerzője.

Így teljesítettek a vakcinák

Az összehasonlított oltások közt két mRNS alapú – a Pfizer és a Moderna –, egy vektoros – a Janssen – és egy fehérje alapú – a Novavax – volt.

A tapasztalatok szerint az mRNS oltások beadását követően keletkező antitestmennyiség hat hónap elteltével látványosan csökkent, ezzel ellentétben a Janssen oltása esetében stabil vagy éppen enyhén növekvő szintet mutatott. Fél év elteltével mérve is alacsonyabb volt ugyanakkor, mint az a szint, ahova az mRNS-oltások után kialakult antitestszint süllyedt.

A Novavax vakcinája két adagban alkalmazva az mRNS-oltásokhoz hasonló antitestválaszt váltott ki, viszont a fertőzött sejteket elpusztító

CD8+ T-sejtek szintje alacsony vagy mérhetetlen volt,

míg a másik három oltás e téren jól teljesített. A megállapítások a korábbi kutatások eredményeit támasztják alá, de sokkal szélesebb elemzés keretében és azonos metodológiával születtek.

Nem hirdetnek nyertest

"A tanulmánynak nem az a célja, hogy győzteseket és veszteseket hirdessen: átfogó értékelést szeretne adni különböző változókról" – mondja Alessandro Sette, a tanulmány társszerzője, a La Jolla immunológusa.

A Novavax eddig 38 országban kapott engedélyt vakcinájára. A Moderna, a Pfizer és a Janssen gyártotta oltásokat széles körben alkalmazzák világszerte.

Most az emlékeztetőket kutatják

A tanulmány mindössze 12 embernél vizsgálta a Novavax oltás hatásait, míg a másik három vakcinát egyenként 30 önkéntesnél. Emellett az elemzés az mRNS-vakcinák két adagjának hatását veszi figyelembe, az emlékeztető adagok nyújtotta védelem mértékéről így nem ad képet. Ennek oka az, hogy a szerzők 2020 végén kezdték meg a munkát, mielőtt az egészségügyi hatóságok a harmadik oltást ajánlották volna. Crotty, Sette és kollégáik most egy hasonló vizsgálatot végeznek, amely az mRNS-emlékeztetőket is értékeli.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!