A szakértők már eddig is tudták, hogy a cukorbetegeknél nagyobb a súlyos koronavírus-fertőzés kockázata, de most egy új összefüggés bontakozik ki, ami szerint a Covid-19-cel való fertőződés a cukorbetegség kialakulásának nagyobb kockázatához vezethet – írta a Portfolio, mely a CNN hírét szemlézte.
Egy ebben a hónapban közzétett tanulmány olyan embereket vizsgált, akik enyhe tünetekkel estek át a koronavírus-fertőzésen Németországban, és azt találták, hogy 28 százalékkal nagyobb valószínűséggel diagnosztizáltak náluk 2-es típusú cukorbetegséget, mint azoknál, akik soha nem fertőződtek meg.
Egy, az Egyesült Államokban végzett vizsgálat hasonlóan a cukorbetegség megnövekedett előfordulási arányát mutatta ki a koronavírusból meggyógyult embereknél: a kockázat 40 százalékkal nőtt legalább egy évvel a fertőzés után. A kutatók becslése szerint a koronavírussal fertőzöttek között 100 emberből körülbelül 2-nél diagnosztizálnak újonnan cukorbetegséget.
A The Lancet című orvosi folyóiratban múlt héten közzétett amerikai tanulmány azt is megállapította, hogy a koronavírus-fertőzés még azoknál az embereknél is 38 százalékkal megnövelte a cukorbetegség későbbi kialakulásának kockázatát, akiknek alacsony vagy semmilyen kockázati tényezője nem volt a cukorbetegség terén.
Az intenzív osztályon kezeltek esetében 276 százalékkal ugrott meg a cukorbetegség kockázata. Ez összefügghet a szteroidokkal, amelyeket a kórházi ellátás során kapnak egyes betegek, és amelyek növelhetik a vércukorszintet – teszik hozzá.
Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!