Nyitókép: Grafissimo/Getty Images

Tévútnak tűnik az omikronspecifikus oltás

Infostart
2022. február 9. 06:00
A Moderna vakcináját az amerikai Nemzeti Allergia- és Fertőző Betegségkutató Intézet tesztelte főemlősökön, az eredmény hervasztó.

A kutatásban a főemlősöket a Moderna eredeti oltásával vagy az omikronra fejlesztett oltással immunizálták: az eredmény szerint a törzzsel szembeni védelemben nem mutatkozott szignifikáns különbség az állatok tüdejében. Az állatok vérét is vizsgálatnak vetették alá, de az sem hozott merőben eltérő eredményt: a mérhető immunválasz, például a neutralizáló antitestek száma, nem tért el jelentősen az eredeti és az omikron-oltással immunizáltak esetében.

"Ezért az omikron-emlékeztető nem biztos, hogy nagyobb védettséget vagy védelmet biztosít a jelenlegi Moderna-vakcinával végzett emlékeztető oltáshoz képest" – állapították meg a kutatók a Statnews cikke szerint. A kutatás a biorxiv preprint-oldalon jelent még és még szakértői ellenőrzés előtt áll.

A meglevő oltás is jó keresztimmunitást ad

Robert Seder vezető szerző szerint az eredmények hasonlóak a csoport által tavaly végzett tanulmány eredményeihez, amikor is a kutatók a béta variánst célzó emlékeztető oltást hasonlították össze az eredeti vakcinával. Ebben az esetben is főemlősökön végezték a kísérletet, melynek eredménye azt mutatta, hogy az eredeti vakcinával történő oltás ugyanolyan hatékonyan védi a tüdőt, mint a béta variánson alapuló emlékeztető oltás.

"Ezek az adatok azt sugallják, hogy az eredeti vakcina olyan B-sejteket hozott létre, amelyek, amennyiben hat vagy kilenc hónappal később emlékeztető adagot is beadunk, keresztreaktívak az omikron, a béta vagy a delta variánssal" – mondta Seder, a vakcinakutató központ sejtes immunitással foglalkozó részlegének vezetője. Természetesen

embereken is el kell végezni a kísérletet,

de Seder szerint az egyértelműen azt mutatja, hogy nincs szükség a frissített oltásra – hozzátette, nem tudja, a Moderna cég hogyan vélekedik majd észrevételükről.

A Moderna három az egyben vakcinán dolgozik

A Moderna kommentárjában úgy fogalmazott, folytatja a versenyt a vírussal.

"Úgy gondoljuk, hogy az aggodalomra okot adó változatok elleni védelem fontos lesz, különösen 2022 őszén. Továbbra is figyelemmel kísérjük a SARS-CoV-2 és a potenciális új, aggodalomra okot adó változatok tudományos és járványtani helyzetét. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a vírus fejlődése során a vírus előtt járjunk" – fogalmaztak.

A Moderna vezérigazgatója, Stéphane Bancel bejelentette, hogy egy olyan "három az egyben" oltás kifejlesztését tervezik, amely a koronavírus, az influenza és az RSV ellen nyújtana védelmet. Az utóbbi sok felnőttnél megfázásszerű betegséget okoz, de csecsemőknél és idősebb felnőtteknél veszélyes lehet.

Felesleges lehet a frissített verzió

John Moore, a New York-i Weill Cornell Medical College virológusa szerint az eredmények azt sugallják, hogy a jelenlegi vakcina keresztvédelmet biztosít.

"Ennek megfelelően az omikron-emlékeztetőre való áttérés lehet, hogy szükségtelen – szó szerint több gondot okoz, mint amennyit megér" – írta Moore e-mailben. Hozzátette, hogy várakozásai szerint a Pfizer és a Moderna által az omikron-specifikus emlékeztető tesztelésére végzett humán kísérletek ugyanezt fogják mutatni.

Angela Rasmussen, a Saskatchewani Egyetem Vakcina és Fertőző Betegségek Szervezetének koronavírus virológusa egyetértett, bár figyelmeztetett, hogy ezek az eredmények kis számú állaton alapulnak.

"Meg kell várnunk az embereken végzett kísérletek eredményeit, hogy lássuk, van-e különbség a való világban, populációs léptékben"

– mondta. Ennek ellenére az eredmények nem lepték meg, úgy véli, könnyen lehet, hogy nem lesz szükség az omikron-specifikus oltóanyagra.

A kutatás szerint azért sem feltétlenül van szükség erre a módosított emlékeztetőre, mert az talán nem nyújt majd keresztimmunitást: ha az omikronból kiindulva zajlik a vírus további evolúciója, akkor jó megoldás lehet, de ha például a delta alakul tovább, akkor már nem.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!