Nyitókép: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Elképesztő felvételeket lőtt a Curiosity-marsjáró

Infostart
2021. május 31. 09:17
A Marson nem igazán jellemzőek a felhős napok, de nemrég egy ilyen időszak köszöntött be.

Miközben a Perseverance az élet lehetséges nyomai után kutat, a NASA másik marsjárója, a Curiosity sem tétlenkedik: a robot nemrég színes, világító felhőket figyelt meg a planéta Gale-kráter nevű részén – írja a Hvg.hu.

A NASA szerint a Marson elsősorban az év hidegebb időszakában láthatók felhők, máskor nem igazán. Ennek a bolygó vékony, száraz légköre az oka. A kutatók azonban két földi évvel korábban felfigyeltek rá, hogy vannak úgynevezett korai felhők is, amik a vártnál hamarabb jelennek meg. Ezekből idén sem volt hiány, a marsjáró pedig egészen január végétől dokumentálta azokat.

A megfigyelés eredménye egy 21 fotóból álló óriási kép, amelyet csak a napokban tett közzé az amerikai űrkutatási hivatal:

Forrás: NASA/JPL-Caltech/MSSS

A szakemberek úgy vélik, a marsi felhők jégben gazdag képződmények, melyek napnyugta után a legszebbek. Ilyenkor ugyanis a jégkristályok a Nap utolsó sugarai által felragyognak, és úgy tűnnek, mintha világítanának, lásd alább.

Forrás: NASA/JPL-Caltech/MSSS

A marsi felhők másik különlegessége, hogy mintegy 60 kilométerrel a bolygó felszíne fölött lebegnek. Az új fotókon látható felhők viszont ennél is magasabban vannak, de a NASA egyelőre nem közölte, pontosan mennyivel.