Egy 25 ezer ember bevonásával készített, egyelőre szakértői elemzés előtt álló brit kutatás szerint minél több alkoholt fogyasztunk, annál rosszabbul működik az agyunk.
"Az alkoholfogyasztásnak nincs károsodási küszöbe – bármekkora mennyiség rosszat tesz. Az alkohol, úgy tűnik, az egész agyra hatással van, nem csak bizonyos területekre, ahogyan azt korábban gondolták" – mondta a tanulmány vezető szerzője, Anya Topiwala, az Oxfordi Egyetem vezető klinikai oktatója a The Guardiannek.
A kutatásban részt vevő tudósok több mint 25 ezer ember adatait analizálták: életkorukat, nemüket, iskolázottságukat, saját maguk által elismert alkoholfogyasztásukat, agyuk méretének és egészségességének MR-vizsgálattal igazolt képét, betegségeik történetét, valamint memóriatesztek eredményét vették figyelembe megállapításaik kialakításakor. Mint kiderült,
azok esetében, akik nagyobb mennyiségben fogyasztanak alkoholt, a szürkeállományt nem találták annyira sűrűnek, mint a kevesebbet ivóknál.
Az alkohol a szürkeállományt akár 0,8 százalékos mértékben képes megváltoztatni. Ebben az eredményben az egyéni különbségeket és a genetikát már súlyozták.
A 0,8 százalék alacsony számnak tűnik, de az alkohol az agyra gyakorolt hatása ezzel is jóval jelentősebb bármilyen megfigyelt változtatható rizikófaktornál, így a dohányzásnál vagy a testtömegindexnél egyaránt. Az alkoholfogyasztás és a fehérállomány között is széles körű negatív összefüggést találtak. Ezen túlmenően az egyén alapbetegségei, például a magas vérnyomás és a magas testtömegindex, erősítették az alkohol és az agy egészsége közötti negatív összefüggést – állapították meg a kutatók.
Korábbi eredmények azt sugallták, hogy a sör vagy a tömény szeszesitalok fogyasztásával szemben a mérsékelt borfogyasztásnak előnyei is lehetnek: a mostani kutatás ilyesmire nem talált jelet.
A különböző alkoholtípusok esetében ugyanakkora az agyra gyakorolt hatás.
A szerzők szerint a borivás összefüggése a magasabb iskolai végzettséggel és a társadalmi-gazdasági státusszal magyarázhatja a vélt egészségügyi előnyöket. "Ha megnézzük, hogy kik azok, akik mérsékelten isznak, akkor jobban képzett, tehetősebb embereket látunk, akik sokkal jobban teljesítenének egy memóriateszten már csak a státuszuk miatt is" – mondta Topiwala.
Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!