Nyitókép: Pixabay

Ipsos: önérzetes hírfogyasztó a magyar, okosabbnak hiszi magát "a szomszédnál"

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika
2020. október 24. 15:18
Egy 27 országra kiterjedő kutatás szerint a magyarok szinte egyáltalán nem ellenőrzik le a hírek valódiságát. Kovács Balázs, az Ipsos kommunikációs vezetője mondta el a részleteket az InfoRádióban.

Még mindig a televízió az első számú hírforrás a világon – derül ki az Ipsos 27 országban elvégzett kutatásából. De "nagyon jön fel" a közösségi média is mint tájékozódási pont.

"A helyzet Magyarországon is ugyanez" - tudatta az InfoRádióval Kovács Balázs, az Ipsos kommunikációs vezetője. "Azonban a rádió és a nyomtatott sajtó pozíciója még mindig erősebb, mint amit a világtrend mutat" - tette hozzá.

A napi hírfogyasztás szempontjából azonban az online médiatartalmak vezetnek már. Sőt!

"Ha sorba rakjuk egy egyes médiatípusok fogyasztási gyakoriságát, akkor

a világrangsor első helyén áll Magyarország a napi online hírfogyasztás tekintetében,

legyen az egy híroldalon megosztott hír vagy akár egy mobilapplikáció használata" - részletezte Kovács Balázs.

A vizsgálat szerint a magyarok tizede egyáltalán nem bizonyosodik meg a hírek igazságtartalmáról, ezzel Magyarország lakossága - a törökökkel együtt - a legnagyobb felületet adja a fake news terjedésének.

A világ lakosságának 82 százaléka állítja magáról azt, hogy legalább alkalmanként vagy gyakrabban ellenőrzi a fogyasztott hír hitelességét,

míg ugyanezek a válaszadók azt mondják, hogy országuk lakossága 30 képes egyáltalán megkülönböztetni az álhíreket a valódiaktól.

"Azaz úgy képzeljük, hogy mi vagyunk az okosabbak, a szomszéd kevésbé tájékozott, kevesebbet tud, de nyilvánvalóan ez nem lehet igaz a két index összevetése alapján" - mondta Kovács Balázs, aki a kutatás eredményei közül kiemelte, hogy szinte a legnagyobb (10 százalék) a magyarok között azok aránya, akik valójában nem ellenőrzik le a hírek valódiságát.

A kutatás szerint itthon 65 százaléka úgy véli, hogy ha keresi, talál hiteles forrást, és 12 százalék gondolja azt, hogy nincs objektív tájékoztatás az országban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Ipsos-felmérés a hírfogyasztásról - Kovács Balázs
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást