Nyitókép: MTI Fotó: Komka Péter

Újabb világcég jelentkezett be két biztató vakcinával

Infostart
2020. augusztus 31. 14:42
A Sanofi hamarosan a klinikai vizsgálatokat kezdi, az Európai Unióval már 300 millió vakcina beszerzéséről tárgyalnak a cég vezetői.

Az új típusú koronavírus ellen már csaknem 150 vakcinát fejlesztenek világszerte, a francia cég kétféle gyógyszer kifejlesztésén dolgozik jelenleg. Az egyik ellenanyagot egy már létező, influenzát kezelő gyógyszerük mintájára dolgozzák ki, ebben az angol GlaxoSmithKline céggel működik együtt, a másik vakcinát az amerikai Translate Bióval közösen fejlesztik a vállalat gyógyszerészei – írja a Portfolio.

"A jelenlegi adatok alapján elmondhatjuk, hogy jó úton járunk, hatékony lesz a vakcinánk" – jelentette ki egy interjúban a Sanofi vezérigazgatója, Paul Hudson. A brit gyógyszergyártóval közösen kifejlesztett ellenszer klinikai tesztelésre várhatóan szeptembertől kerül majd sor. A másik vakcina pozitív immunreakciót váltott ki a nem-emberi tesztelések során, az embereken történő tesztelések előreláthatólag novemberben kezdődhetnek.

A cégvezető szerint a Sanofi sokkal nagyobb eséllyel fog legalább 70 százalékos hatékonyságú ellenszert kidolgozni versenytársainál, ugyanis nagyobb mértékű szakértelemmel és tapasztalattal rendelkeznek, mint a többiek. De hozzátette, rengeteget kell még dolgozniuk a tömegtermelésig.

A gyógyszercégnek már van megállapodása az Egyesült Államokkal és Nagy Britanniával a későbbi tömeges gyártásról és értékesítésről, jelenleg az Európai Unióval tárgyal egy 300 milliós volumenű dózisról.