A Turizmus Online a The Independent című lapra hivatkozva azt írja, egy holland kutatás alapján egyes sörök a bennük lévő baktériumok miatt annál egészségesebbek, minél erősebbek. Az Amszterdami Egyetemen dolgozó Eric Claassen professzor által jegyzett tanulmány szerint például az igen erős belga sörök emiatt nagyon is egészségesek, elsősorban a bélrendszerre vannak jótékony hatással.
A Magyarországon is hozzáférhető belga búzasörök - például a meggyes - is tele vannak jótékony probiotikus mikróbákkal; ezek felelnek a bélflóra egészségéért.
A tanulmány rávilágít arra, hogy nem is teljesen az erőben rejlik az egészségesség, hanem hogy kétszer is fermentálják az érintett söröket, a második eljárás alkalmával pedig nem csak a sör ízvilága és erőssége változik, de
másfajták a használt élesztők is, olyan savakat termelnek, amelyek irtják a belekben lévő káros baktériumokat.
Eric Claassen viszont figyelmeztet arra is, hogy csak a visszafogott fogyasztás lehet egészséges és csak a belekre nézve.