Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Először láthatóak a rejtett kincsek

Infostart / InfoRádió
2019. május 24. 13:10
Több mint húsz helyszínen lesznek tárlatvezetések, raktár- és lelőhely-látogatások, interaktív foglalkozások és digitális kalandjátékok a Régészet Napján, pénteken.

Hatodik éve rendezik meg a Régészet Napját - mondta el az InfoRádióban Szabó Orsolya régész. Az cél az, hogy közelebb hozzák a szakmát a nagyközönséghez.

"Sokszor gondolják úgy az emberek, hogy a régészek elefántcsonttoronyban ülnek, és ez csak egy szűk szakmai réteg tudománya. Ez azonban egyáltalán nem így van, és a régészet számára is fontos a kommunikáció a nagyközönséggel, a régészet iránt érdeklődőkkel".

Országszerte 21 településen szerveznek programokat,

többek között Pécsen, Békéscsabán, Miskolcon és Dunaújvárosban, és a fővárosban is számos izgalmas lehetőséget kínálnak.

A nap központi programja a Budai várban lesz, idén ugyanis a Várkapitányság Zrt. is csatlakozott a Régészet Napjához a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumával közösen. A látogatók tekinthetik meg először "Az első bástya – Pop-up kiállítás egy erődítmény rejtett kincseiről két helyszínen" című régészeti kiállítást.

Péntek délután és szombaton egész nap tárlatvezetések lesznek a Táncsics Mihály utca 9. szám alatt található, Magyarországon egyedülálló erődítményben,

illetve megismerhető lesz az Erdélyi bástya feltárt helyszíne, gazdag leletanyaga. (Ez a kiállítás október 31-ig tart.) A programot kézműves foglalkozások kísérik. A BTM-ben is lesz egy ehhez kapcsolódó kiállítás.

Külön felnőtt- és gyerekprogramok is lesznek

A Hadtörténeti Múzeum modernkori régészeti előadással készül, és a Magyar Nemzeti Múzeum, valamint az ELTE is számos programmal várja a kicsiket és nagyokat.

"Vetélkedők, játékok, régészeti homokozó és még sok más várja a gyerekeket országszerte. Kimondottan felnőtteknek szólnak viszont az ELTE előadásai, mert erőszakról, erotikáról is szó esik. A miskolci Hermann Ottó Múzeumban pedig Egyéjszakás kaland címmel hirdették meg az idei Régészet Napját" - sorolta Szabó Orsolya.

További részletek és a programokkal kapcsolatos információk: www.regeszetnapja.hu.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Régészet napja - Szabó Orsolya
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást