Nyitókép: MTI/EPA/Nick Cobbin

Beindult a gleccser, amely elsüllyesztette a Titanicot is

Infostart
2019. május 16. 16:23
Jelentősen lelassult az egyik legjelentősebb grönlandi gleccser, a Jacobshavn mozgása.

Az előző évtizedben ez volt a leggyorsabban mozgó jégfolyam a szigeten, egy év alatt 17 kilométert tett meg, miközben a tenger felőli vége visszahúzódott és elvékonyodott, évente 20 métert csökkent a magassága. Az utóbbi pár évben viszont lassabban mozog, tengerbe nyúló vége pedig elkezdett vastagodni – ugyancsak évi 20 méterrel – és meghosszabbodni - írja a G7.

A Grönland délnyugati részén lévő gleccser egyebek mellett arról ismert, hogy nagyon látványos jéghegyek válnak le róla a Disko-öbölben; több mint valószínű, hogy a Titanicot elsüllyesztő is innen indult az útjára.

Az előző évtizedben, különösen annak második felében valószínűleg az állt a gleccser gyorsuló mozgása és visszahúzódása mögött, hogy az öbölbe melegebb tengervíz áramlott, amely alulról olvasztotta a jégtömeget. A fordulatot 2013 nagyon hideg tele okozhatta, amikor a korábbi évekhez képest kevesebb olvadékvíz került az öbölbe, ez pedig elfojtotta azt a keveredési mechanizmust, amely addig sok, aránylag meleg vizet hozott a térségbe.

A Jacobshavn és néhány más grönlandi gleccser megváltozott viselkedése áll amögött, hogy az utóbbi pár évben a sziget kisebb mértékben járult hozzá a tengerszint emelkedéséhez, mint korábban.