Magyarországot nem veszélyezteti a Mennyei palota

Infostart
2016. október 9. 17:00
Az emberes űrutazásokért felelős kínai hivatal közlése szerint elvesztették az irányítást a Mennyei palota 1 elnevezésű űrállomás felett és az körülbelül egy év múlva visszazuhan a Földre. Molnár László, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának munkatársa szerint Magyarország biztonságban van, nem ide hullanak le az űrállomás darabjai.

A Tienkung-1 (magyarul Mennyei palota 1) 2011-ben állt Föld körüli pályára, és csak néhány évre tervezték a működését. A kínaiak terve az volt, hogy egy idő után kontrollált módon megsemmisítik az űrállomást azáltal, hogy beléptetik a légkörbe, de úgy tűnik, berendezései annyira kezdenek tönkremenni, hogy már nem lehet tovább irányítani, így le fog zuhanni – mondta az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának munkatársa.

Molnár László kifejtette: az űrállomás legnagyobb része el fog égni, de lehetnek benne olyan darabok, amelyek egyben elérhetik a Földet. A 8,5 tonnás űreszközből ezek néhány tíz kilogrammot tehetnek ki, ám azt nem lehet tudni, hogy pontosan hova csapódnak be. Nagyobb az esélye annak, hogy óceánba zuhannak a darabok, annak csekély a valószínűsége, hogy lakott területre esnek – tette hozzá.

Egy harvardi asztrofizikus, Jonathan McDowell arra hívta fel a figyelmet, hogy a visszazuhanó egységek valahol az északi szélesség 43. foka és a déli szélesség 43. foka között fognak földet érni. Ez Európa több országát (Spanyolország, Olaszország, Szerbia, Görögország), Ázsia jelentős részét, az Egyesült Államok nagyobb részét foglalja magában, továbbá a déli félteke szinte minden lakott területét, de Magyarország fölé sem juthat el a Mennyei palota.

Molnár László közölte: a hajtóművek a légkörben lefékeződnek annyira, hogy szabadesésben zuhannak majd. Így is tudnak kárt okozni, például összetörni egy ház tetejét.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Molnár László, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának munkatársa
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást