Írták, de nem hittük: tényleg végeztek agyműtétet az ókorban

Infostart
2008. március 12. 21:45
Agyműtét nyomai fedezhetőek fel azon az 1800 éves csontvázon, amelyet görög archeológusok fedeztek fel az ország északi részén, Veriában. A műtét azonban a jelek szerint nem sikerült, a fiatal nő vagy az operáció közben, vagy nem sokkal utána meghalt.

Bár az ókori írásos emlékek bővelkednek agyműtétekre való utalásokban, rendkívülinek számít ez a lelet, amely kézzelfogható bizonyítékkal is szolgál erre.

Joannisz Graikosz beszámolója szerint a maradványokat tavaly fedezték fel a Tesszalonikitől nyugatra fekvő városban. A régész szerint a fiatal nőn olyan bonyolult műtétet hajtottak végre, amelyre csak nagyon képzett és különlegesen felkészült orvos volt képes.

A női koponya homlokán, a szemek felett egy hatalmas lyukat találtak - ez a régészek szerint a bizonyíték az agyműtétre, amelyben - vagy nem sokkal utána -a beteg életét vesztette.

Nem ez egyébként az egyetlen jelentős lelet, amelyet mostanában találtak Görögországban. A tesszaloniki metró építése során ezernél több sírra bukkantak, amelyek közül több tele volt ékszerrel, pénzérmékkel és műkincsekkel. A legtöbb sírt a második legnagyobb görög város központjától keletre találtak - azon a területen, amely a római és bizánci időkben temetőként szolgált.