Nem sci-fi, valóság: hamarosan kezdődik a robotháború

Infostart
2008. február 27. 21:40
Nemzetközi robotháború felé tart a világ - figyelmeztet egy brit kutató, aki szerint a legtöbb helyen olyan szerkezeteken dolgoznak, amelyek képesek önállóan dönteni, és ha kell, gyilkolni is.

Az Egyesült Államokban, Oroszországban, Kínában és Izraelben is egyre nagyobb figyelmet fordítanak olyan robotok kifejlesztésére, amelyeket a hadsereg hasznosíthat.

A fejlesztések célja mindenhol az, hogy önálló döntésekre képes, autonóm robotokat hozzanak létre. Mindez már tíz éven belül megvalósulhat.

A Sceffield-i Egyetem informatikai tanszékének professzora, Noel Sharkey arra is figyelmeztet: a robotok tíz éven belül a gyilkolásra is programozhatóak lesznek. Emellett nem kizárt, hogy a terroristák is fegyverként használják majd a robotokat, így azok helyettesíthetik az öngyilkos merénylőket.

Az Egyesült Államok hadserege már jelenleg is használ Irakban távirányítású robotokat, amelyek automata fegyverekkel vannak felszerelve. A tengerentúli országban a következő 25 évben, a tervek szerint több mint 23 milliárd dollárt, azaz 4200 milliárd forintnak megfelelő összeget fordítanak a robottechnológia fejlesztésére.